ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de 25 de parlamentari PNL a depus un proiect de lege pentru impozitarea multinaționalelor, așa precum prevede și Directiva UE 2016/1164 privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne. 

Directiva UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.L 193/1 din data de 19 iulie 2016, are ca termen limită de implementare anul 2019. Dar liberalii au înregistrat proiectul de lege la Camera Deputaților din 24 octombrie 2016 pentru că, susține deputatul Virgil Popescu, „PNL urmărește transpunerea încă din 2017 a Directivei europene, ca să nu lăsăm lucrurile pe ultima sută de metri și pentru a evita situația în care bugetul de stat ar fi văduvit de importante venituri fiscale (o estimare a noastră are în vedere 4 miliarde de euro anual)”.

„Propunerea legislativă dorește să garanteze faptul că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și acolo unde este creată valoarea”, susțin inițiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive. „Considerăm că este esențial să se restabilească încrederea în echitatea sistemelor fiscale și să se permită guvernelor să își exercite în mod efectiv suveranitatea fiscală. De asemenea, prezenta lege va proteja mediul de afaceri din România de eventualele politici fiscale destabilizatoare care ar putea să apară în cadrul pieței interne.”

Liberalii avertizează că în mediul de afaceri din România există astăzi un dezechilibru ce afectează competitivitatea și dezvoltarea pieței interne. „Ȋn timp ce unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate în mai multe state își trimit profitul, înregistrat în România, în state terțe din lume, inclusiv prin intermediul unor societăți comerciale de tip offshore. Ȋntâlnim de multe ori companii care activează în România și care ajung la profit zero, tocmai ca să evite să plătească taxe și impozite în România, folosindu-se de diferite societăți comerciale internaționale, pentru a scăpa de responsabilitățile fiscale din România”, susțin parlamentarii PNL.

Ei atrag atenția, în expunerea de motive a proiectului de lege, că profitul trebuie plătit în România, și nu altundeva. „Potrivit estimărilor noastre, statul român poate câștiga de până la patru ori mai mulți bani dacă va încasa impozitul pe profit al companiilor care au activități în mai multe state și care obțin profituri în România”, spun liberalii, care adaugă că  această „lege nu reprezintă un impediment pentru investitorii străinii, ci va stabili un echilibru în mediul de afaceri.”  

Proiectul depus la Camera Deputaților a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Ȋnsă în noiembrie 2016, el a fost înaintat către Senat, ca prim for legislativ sesizat. Cum în decembrie au fost alegeri parlamentare, proiectul a fost clasat, iar apoi reînregistrat la Senat, la începutul acestei luni. 

Pentru ca proiectul să devină lege cât mai repede, opoziția îi cheamă pe cei de la putere să facă front comun. „Dacă cei din PSD își doresc cu adevărat să arate că poartă de grijă capitalului românesc și bugetului de stat, atunci ar face bine să îi îndemne atât pe aleșii social-democrați, cât și pe cei din ALDE să aprobe în Parlament, alături de noi, liberalii, proiectul de lege al Partidului Național Liberal”, declară deputatul Virgil Popescu. 

Proiectul de lege poate fi citit aici.

Inițiatorii lui sunt: Oprea Mario, Cristina Ioan, Mirea Siminca, Alina Gorghiu, Toma Cătălin Dumitru, Hărău Eleonora Carmen, Pauliuc Nicoleta, Daniel Fenechiu, Cadariu Daniel, Caracota Iancu, Popa Cornel, Pereș Alexandru, Burlacu Romulus, Stângă George Cătălin, Filipescu Răducu, Chițac Vergil, Popa Ioan, Vela Ioan Marcel, Țapu-Nazare Eugen, Olar Corneliu, Sorin-Dan Moldovan, Ionescu George, Bica Dănuț, Popescu Virgil, Culeată Mihai.