ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliaților în Normandia din 6 iunie 1944.

Informația bombă a fost furnizată de postul de radio Europe 1.

O invitație oficială urmează să fie transmisă curând prin ambasada Rusiei de la Paris, a precizat sursa citată.

Este greu de crezut că Vladimir Putin va participa în persoană la eveniment (nu trebuie uitat că el riscă să fie arestat potrivit mandatului TPI), dar, dacă Moscova acceptă, este foarte posibil să avem o delegație rusă prezentă la ceremonie.

Deși URSS nu a avut o contribuție directă la Ziua Z, organizatorii festivităților s-au gândit să omagieze astfel rolul Moscovei în Al II-lea Război Mondial, mai spune postul de radio francez.

Invitația Rusiei (implicit a lui Putin) reprezintă o veritabilă lovitură de teatru diplomatică.

Până nu de mult, Macron era cel ce agita apele NATO propunând trimiterea de trupe Aliate în Ucraina, „pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”.

Chiar cu riscul unei escaladări catastrofale a conflictului.

Mai mult, Franța stabilise în principiu pozițiile pe care trupele sale urmau să le ocupe pe frontul ucrainean.

Și căuta cu disperare aliați care să i se alăture în această aventură.

În timp ce alți lideri occidentali începeau să se derobeze de la ajutorarea Ucrainei, Macron dimpotrivă, părea că încearcă să profite pentru a prelua el șefia taberei pro-Kiev.

Tot Franța declara mai ieri că prezența sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris este „indezirabilă”, iar Macron personal afirma că Rusia va folosi competiția în scop propagandistic.

Este greu de crezut că invitația adresată Rusiei este efectul unei revelații bruște a lui Macron sau o inițiativă (exclusiv) personală.

(Dat fiind faptul că la festivitățile din 6 iunie urmează să participe lideri occidentali, este limpede că aceștia au fost informați dinainte și au acceptat să stea alături de delegația rusă.)

Uluitoarea cotitură diplomatică este rodul negocierilor secrete sau semi-oficiale despre care știm că se poartă de mai multă vreme între Occident și Rusia.

Dar, cu siguranță, ea a fost grăbită de atacul direct al Iranului asupra Israelului de sâmbătă noaptea.

Riscul unui Război devastator în Orientul Mijlociu pare să fi catalizat Procesul de Pace în Ucraina.

Și foarte probabil un aranjament global de securitate.

Adică o Nouă Ordine Mondială.