ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evenimentul istoric publică azi un document, în exclusivitate, în care istoricul Lucian Boia apare drept colaborator al Centrului de Informații Externe (actuala SIE).

Numele său apărea pe pagina 2 din documentul pe care Mădălin Hodor s-a grăbit să-l prezinte, în acest an, drept o listă a „colaboratorilor Securității”, dar fila respectiva fusese eliminată din „dezvăluirile” fostului cercetător CNSAS.

Fila care conținea numele său nu a fost trimisă CNSAS de către SIE împreună cu întregul dosar, la data desecretizării și arhivării sale. Demersul de omitere a transmiterii fostului document strict secret în forma sa originală, prin forfecarea lui, a încălcat grav legea, informează Realitatea TV.

Pagina a intrat în posesia noului proprietar de drept, CNSAS, la solicitarea expresă a Colegiului instituției, doar după declanșarea unui scandal mediatic a cărui țintă principală a fost jurnalistul Ion Cristoiu și istoricul Ioan-Aurel Pop, despre care ActiveNews a scris la vremea respectivă.

„Cum de a fost omis? Dacă am fi la fel de conspiraționiști ca și cei de la „22” am spune că este în continuare în legătură cu SIE, așa că trebuia protejat cu orice preț. Dar nu o facem. Pentru că rămân la părerea că lista despre care vorbim nu are o valoare informativă deosebită, NU reprezintă un tabel cu persoane care trebuie considerate informatori sau colaboratori ai Securității.

Sunt însă convins că cei care au publicat-o primii vor rămâne la părerea lor inițială. Doar cercetaseră serios problema, nu degeaba au acuzat atâția oameni.

Nu cred că intelectualii intransigenți care scriu în Revista „22” se vor face că nu văd pagina doi din acest document.

Ca atare, ne așteptăm ca Revista „22” să-i ceară public lui Gabriel Liiceanu să renunțe la colaborarea cu Lucian Boia. Pentru că așa cum susținea Mădălin Hodor, cel găzduit și apărat de revista mai sus amintită, „aceste persoane ar fi colaborat cu Securitatea în mod premeditat, și că nu ar fi vorba doar de acele declarații pe care trebuiau să le dea cei plecați peste hotare la întoarcerea în țară”.

A doua variantă, ar fi să-și recunoască greșeală. Și să-și ceară scuze! Pentru modul în care au manipulat Istoria, doar din dorința de a distruge reputația unor oameni. Așa cum proceda pe vremuri Securitatea. Care variantă credeți că o vor alege?”, se întreabă Dan Andronic în Evenimentul Zilei de azi.
 
Recent, Lucian Boia a fost decorat de Ambasada Germaniei la București.