ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:04 Premierul Mihai Tudose a dat asigurări că Guvernul va continua Parteneriatul strategic cu SUA și a subliniat că a dorit ca prima întâlnire cu un diplomat străin să fie cea cu ambasadorul american tocmai pentru a transmite un mesaj puternic, scrie Agerpres.
 
„Cele două decenii de Parteneriat strategic între România și SUA reprezintă o garanție a relației puternice dintre țările noastre, relație care trebuie continuată și consolidată. Sunt convins că avem potențialul de dezvoltare a relației bilaterale. Totodată, vă asigur că vom continua să fim un partener de încredere al SUA în această parte a Europei și că avem capacitatea de a crea un mediu atractiv pentru investitori”, a afirmat premierul Tudose, la întâlnirea cu ambasadorul SUA.

Conform comunicatului, un punct important al discuțiilor l-a reprezentat modul în care bugetul de 2% din PIB alocat Apărării va relansa colaborarea militară dintre România și SUA de pe noi baze.

„Discuțiile au vizat necesitatea consolidării relațiilor economice bilaterale, șeful Executivului și ambasadorul SUA fiind de acord că nivelul acestora nu reflectă încă stadiul excepțional al relațiilor politico-militare. Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că, după ultima întâlnire româno-americană la nivel înalt, credibilitatea României la Casa Albă a crescut, fapt ce se va reflecta și în încrederea investitorilor americani în economia românească”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, premierul Tudose va avea, în luna octombrie, o întâlnire cu potențiali investitori americani în România, pregătită de Guvern împreună cu Ambasada SUA.
 
 Știrea inițială

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a sosit la Palatul Victoria unde se va întâlni cu premierul Mihai Tudose, informează Agerpres.

Ambasadorul american este însoțit de Dean Thompson, adjunctul șefului Misiunii diplomatice a SUA în România. 

Este interesant de remarcat spontaneitatea acestei vizite, lucru confirmat de faptul că biroul de presă al Guvernului a anunțat mass-media de întâlnire abia azi, în jurul orelor 11:30. De-obicei, vizitele programate se anunță din timp, cu câteva zile înainte. Spre exemplu, vizita premierului Finlandei la București a fost anunțată de Biroul de Presă al Guvernului cu patru zile înainte. 
 
Vizita ambasadoarei Olandei la pe-atunci premierul Grindeanu, a fost anunțată de Biroul de Presă al Guvernului cu o zi și jumătate în avans.
 
Rămâne de văzut ce l-a determinat pe ambasadorul SUA să ia această decizie, mai ales că marți, prim-ministrul Tudose va participa la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite ale Americii, ocazie cu care putea discuta cu Hans Klemm.
 
Să fie vizita legată de anunțul de luni dimineață al Ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind faptul că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a face evaluări "de fond" ale activității manageriale de la Direcția Națională Anticorupție și Parchetul General?
  
„Eu cred că a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să reținem că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai aplicare de pedepse și condamnări. Deci înseamnă, în primul rând, prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima soluție. Și prin pachetul de legi privind Justiția, veți vedea că vom propune măsuri de consolidare a luptei împotriva corupției. Am sesizat Inspecția judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, și la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de altă parte pentru că la cele două autorități nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. (...) Zece ani de zile o instituție să nu fie verificată, evaluată nu știu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecția Judiciară, verificările sunt în curs de desfășurare, aștept cu interes concluziile evaluării", a afirmat Toader, menționând că speră „să se constate că nu avem o justiție selectivă".