ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA primește o grea lovitură din afara României. Reputatul jurnalist de investigații Nick Kochan, care este totodată și un comentator politic, face o radiografie a luptei anti-corupție din România pe euractiv.com

"România a intrat în Uniunea Europeană și după ce DNA a convins puterile UE de activitatea sa energică împotriva sistemului grav afectat de coprupție, un fost prim-ministru, un număr mare de miniștri și mulți alți politicieni fiind anchetați de agenție.

Mulți critici spun că lupta anticorupție a mers prea departe, DNA se consideră deasupra legii și, împreună cu SRI, evoluează în ceea ce se consideră de mulți drept versiunea 2.0 a fostei Securități, serviciul de temut al lui Nicolae Ceaușescu.

Există nenumărate indicii care arată această direcție, inclusiv intimidarea judecătorilor, utilizarea puterilor de investigare împotriva adversarilor politici sau chiar personale, exces de publicitate înaintea proceselor și arestul preventiv, toate acestea fiind forme improprii și presupus ilegale de a obține denunțuri. DNA utilizează, în ciuda interdicțiilor instanțelor, metode de combatere a terorismului împotriva cazurilor de corupție.

Corupția rămâne o problemă serioasă în România, împiedicând dezvoltarea economică. Percepția corupției în rândul politicienilor este pe locul 3 în Uniunea Europeană, depășind chiar și Italia, arată cel mai recent studiu al Transparency International. Românii vor să adere la spațiul Schengen, dar corupția este un obstacol în acest sens.

Ceea ce pare drept rată de succes la un judecător, 92% dintre procese soldate cu condamnări, este un lucru care amintește de un tribunal chinez. Jean-Claude Junker, care a vorbit pozitiv despre aderarea României la Schengen, a spus că acest lucru depășește cu mult ratele de succes din țările occidentale.

Din cele peste 10.000 de presupuse cazuri de corupție instrumentate de DNA din anul 2015, doar 1.200 au ajuns în fața judecătorilor, ceea ce arată modul în care DNA manipulează acuzațiile de corupție în sprijinul cazurilor sale. O altă tactică cvasi-judiciară utilizată pentru a amenința inculpații este arestul preventiv, un inculpat putând fi reținut 180 de zile în timpul anchetei. Amenințați cu această formă de detenți îi convinge pe mulți să coopereze.

DNA funcționează pe baza unei legi anti-corupție, care depășește standardetele Uniunii Europene. Acest lucru permite ca politicienii să fie acuzați de abuz de serviciu, dar și multe alte acuzații standard de corupție, cum sunt darea și luare de mită. Este cazul lui Gabriel Oprea, fost prim-ministru, care este acuzat de DNa de abuz în servicu după ce un polițist din coloana oficială a murit.

Cea mai gravă acuzație la adresa DNA este că nu mai răspunde în fața nimănui. În timp ce legea anticorupție se poate aplica cu ușurință la foarte multe persoane într-o țară în care corupția este endemică, astfel de vendete implică complicitatea agenției și conducerea acesteia. Cea vizată este direct de aceste acuzații este Laura Codruța Kovesi, o avocată de 43 de ani, fiica unui fost procuror. Ea a avut o evoluție rapidă în carieră, în 2006 fiind numită procuror-șef în Sibiu. Peste doar 9 luni a devenit prima femeie și cel mai tânăr Procuror General din România. În 2013 a fost numită la conducerea DNA.

Acest lucru este important pentru că s-a întâmplat unde Klaus Iohannis, actualul președinte, a fost primar. Fost profesor de fizică și apoi inspector școlar, Klaus Iohannis a fost ales primar în anul 2000, funcție pe care a ocupat-o până în 2014, când a devenit președinte.

Primarii orașelor nu sunt bine plătiți în România. În anul 2000, Iohannis și soția sa au dobândit mai multe proprietăți în Sibiu, pe care vânzătorul le-a obținut prin legea de restituire. Experții apreciază că aceasta este o problemă serioasă la nivelul României, peste 20% dintre aceste restituiri fiind frauduloase.

Familia Iohannis a câștigat peste 600.000 euro din chiriile spațiilor din Sibiu, aproximativ 37.500 euro pe an.

Autoritățile locale din Sibiu au demarat un proces prin care se cere anularea unui drept de prorpietatea asupra unei care a familiei Iohannis, susținând că a fost obținută cu acte false. Cu toate că a făcut apel, instanțele s-au pronunțat împotriva lui Iohannis, însă avocații săi se folosesc de un element juridic neobișnuit, solicitând anularea hotărârii.

Acesta este un caz civil, neexisând acuzații penale. Există detectivi particulari care spun că au fost angajați în numele președintelui, iar președintele era îngrijorat. Spionii israelieni arestați la mijlocul lunii septembrie au spus că iohannis se temea că DNA o va interoga pe soția sa. Doamna Iohannis și mama sa sunt co-proprietari ai casei care a fost pierdută în instanță.

Kovesi colaborează cu SRI pentru a prinde infractori și a obține probe împotriva lor. Inculpații vorbesc de umilință în fața mass-media, de amenințarea rudelor cu cercetarea și urmărirea penală în cazul în care procurorii DNA nu reușesc să se conformeze cu cerințele judecătorilor. Se spune că judecătorii care nu sunt de acord cu urmărirea penală au fost amenințați", se pune pe site-ul citat..