ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe anunță că membrii Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene au luat act de deciziile Comisiei Europene prin care au fost clasate opt proceduri de infrigement îndreptate împotriva României.

Clasarea acestui număr semnificativ de cauze este rezultatul eforturilor susținute, derulate sub coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ale activității agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE, domnul subsecretar de stat Răzvan Horațiu Radu și a echipei sale, cu sprijinul ministerelor de linie, în scopul asigurării la nivel intern a transpunerii în mod corespunzător a legislației europene și a finalizării cât mai rapide a procedurilor de infringement aflate în curs”, transmite MAE.

Șapte dintre cele opt prpceduri se referă la necomunicarea măsurilor de transpunere a următoarelor directive: Directiva2011/99/UE privind ordinul european de protecție, Directiva 2013/34/UE privind situațiile financiare, Directiva 2014/23/UE privind atribuirea contractelor de concesiune, Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice, Directiva 2014/25/UE privind achizițiile publice în domeniul utilităților, Directiva (UE) 2015/565 privind cerințele tehnice referitoare la țesuturi și celule umane și Directiva 2015/2203/UE privind cazeinele și cazeinații. Clasarea celor 7 proceduri a fost decisă ca urmare a adoptării actelor normative care asigură transpunerea completă a respectivelor directive.

„O cauză clasată a vizat conformitatea cu articolul 267 din Tratatul privind funcționarea UE – referitor la competența Curții de Justiție a UE de a se pronunța cu titlu preliminar – a practicii autorităților judiciare naționale, bazată pe jurisprudența Curții Constituționale, în materie de discriminare. Comisia Europeană a apreciat că respectiva practică este conformă dreptului UE”, precizează sursa citată.

Totodată, MAE precizează că ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, se află la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar activitatea în domeniul afacerilor europene este asigurată conform agendei.