ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România își exprimă disponibilitatea de a prelua o parte dintre cei 47 de migranți blocați pe o navă în apele teritoriale ale Italiei, ca o confirmare a principiului solidarității membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraționist, principiu promovat de Președinția română a Consiliului UE, a informat, joi, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), anunță Agerpres.

„În contextul situației create de blocarea unei nave umanitare cu 47 de migranți la bord în apele teritoriale ale Italiei, autoritățile române și-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte state membre ale Uniunii Europene, a unei părți din respectivii migranți. Analiza va fi efectuată raportat la capacitățile fiecărui stat membru care și-a manifestat disponibilitatea de preluare și acomodare a migranților", informează MAI.

Potrivit sursei citate, în urma exprimării disponibilității de principiu a unor state membre, printre care și România, oficialii italieni au acceptat ca migranții blocați pe nava umanitară să fie debarcați și preluați în custodie de autoritățile naționale competente.

„Deși nu este o decizie fermă, exprimarea disponibilității de către România de preluare a unui număr de migranți vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraționist, principiu promovat de Președinția română a Consiliului UE", se arată în comunicatul citat.
 
MAI precizează că oficialii români păstrează permanent legătura cu omologii italieni și instituțiile europene pentru soluționarea acestei situații umanitare.