ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:35  Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului șefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

 

„În privința CSAT, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât și eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în ședința de astăzi (vineri-n.r.) nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Așadar, decretul anunțat de președinte considerăm că nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

 

ACTUALIZARE 13:50 Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că a semnat un decret prin care îi prelungește mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, nu a fost aprobată, anunță Agerpres.

„Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecință, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării, o situație foarte neplăcută, care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei. Deci, nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al Armatei pentru generalul Ciucă", a arătat Iohannis într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Potrivit Mediafax, ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcția de șef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar președintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

„Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (...) L-am întrebat ce e nelegal", a declarat ministrul Gabriel Leș, la Antena 3.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcția de șef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE.
 
Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru vineri, la Palatul Cotroceni, în cadrul reuniunii fiind analizate solicitările ministrului Gabriel Leș referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe 19 decembrie, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, anunța că nu va prelungi mandatul lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Apărării. „Nu voi prelungi acest mandat(...)  Mandatul se încheie în 31 decembrie", a declarat Leș la momentul respectiv.

El menționa că documentele au fost transmise Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a avut loc pe data de 19 decembrie. Atunci CSAT a aprobat proiectul de buget pentru domeniul securității naționale și Planul de înzestrare al Armatei 2019 - 2028. Tot atunci, președintele Iohannis anunța că un număr de 1.902 de militari români vor participa anul viitor la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu 127 mai mult decât în 2018. De asemenea, CSAT a aprobat în ședința respectivă Conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.