ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 „Eu sunt sigur că există mulți oameni care încă nu s-au decis sau care poate își pun problema să participe prin votul lor la o schimbare în bine a României. Eu pe ei mă sprijin, pe această Românie tăcută, pe acești oameni care nu vor să-și abandoneze nici credința și nici valorile, nici drepturile", declară Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, România se află acum într-un moment de cumpănă, iar românii trebuie "să se uite cu băgare de seamă la ceea ce este oferit pe piața politică și să ia decizia cu luare aminte" când vor merge să voteze la alegerile parlamentare pe 11 decembrie.

Liderul Alianței Noastre afirmă că se sprijină pe acei români care încă au speranță și încredere că România poate fi 'reconstruită din temelii'.
 
Astfel, președintele Alianței Noastre România, Marian Munteanu a făcut aceste constatări într-un fragment dintr-un interviu acordat AGERPRES:

AGERPRES: Alianța Noastră România (ANR) este un partid nou pe scena politică care a înscris candidați pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Ce le propune formațiunea dumneavoastră alegătorilor, care sunt principalele puncte de reper ale programului electoral? 

Marian Munteanu: În primul rând, ceea ce propunem este o alternativă la mecanismul politic de până acum. Fiind o formațiune nouă, ea nu este nouă numai în sensul că a apărut acum câteva luni, este nouă pentru că se constituie plecând de la un segment semnificativ al societății civile patriotice. Adică, ea s-a născut dintr-o zonă de preocupări care vizează valori și principii fundamentale pentru societatea noastră și este constituită, în imensa majoritate, din oameni care nu au avut până acum vreo implicare politică efectivă, sau, eventual, unii poate au fost membri ici, colo, dar foarte puțin.

Există o zonă foarte mare a societății complet nereprezentată, în acest moment, politic. Este vorba de oamenii care sunt preocupați de apărarea unor principii ale vieții spirituale, ale valorilor tradiționale, ale identității, ale drepturilor lor în această țară, ale apărării educației, ale apărării familiei, ale apărării dreptului de proprietate al românilor în această țară. Lucruri de care partidele toate s-au ferit, le-au ocolit și le-au neglijat. Credem că, din acest punct de vedere, răspundem unei necesități în viața noastră politică, aceea de a avea o reprezentare a acestor principii și valori în spațiul politic dominat de 27 de ani de formațiuni care au guvernat așa cum au guvernat, cu rezultatele pe care le vedem.

Lucrurile care ne preocupă, în primul rând, sunt cele legate de apărarea drepturilor patrimoniale ale românilor, oprirea înstrăinării pământului, recuperarea bunurilor înstrăinate fraudulos, apărarea identității noastre și a valorilor demnității, a valorilor culturale, a valorilor spirituale, apărarea familiei ca instituție. Iată, sunt milioane de oameni care cer de multă vreme în această țară ca în Constituție să fie trecut cu claritate un articol în care să se prevadă că familia este acea instituție întemeiată în baza uniunii dintre un bărbat și o femeie. Toate partidele au refuzat să pună acest referendum în 11 decembrie. Era foarte simplu, tot erau alegeri, veneau oamenii la vot și se vota și acest articol. Sigur că, în urma apariției noastre, ușor, ușor mulți politicieni au început să declare că sprijină acest lucru. Sunt declarații în care eu personal nu am încredere. Noi, cei de la Alianța Noastră România, nu avem încredere în aceste declarații și sunt convins că sunt foarte mulți cetățeni români care vor înțelege că aceste lucruri trebuie sprijinite cu seriozitate de către oameni competenți, de către oameni necompromiși, de către oameni care nu au cedat de-a lungul anilor și, poate aici este lucrul cel mai important, nu au cedat de la susținerea fermă a acestor valori.
 
AGERPRES: Cine sunt candidații formațiunii Alianța Noastră România și cu ce atuuri vin ei în cursa electorală? 

Marian Munteanu: Eu am spus întotdeauna că nu plec de la premisa că nu ar exista în clasa politică, peste tot poate, și oameni de o anumită capacitate, de o anumită competență. Cred că ceea ce ne particularizează pe noi este că oamenii care au acceptat să se implice politic, cei mai mulți dintre ei au făcut-o pentru prima dată, au cariere profesionale absolut remarcabile. Sunt oameni care în viața lor au reușit să obțină niște rezultate foarte bune printr-o muncă corectă în diverse domenii de activitate și fără a fi conectați la mecanismul de până acum. Sunt oameni liberi.
 
Poate foarte multă lume este în acest moment dezamăgită, neîncrezătoare în general. Este una din problemele cu care ne confruntăm și oamenii au dreptate să fie dezamăgiți și au dreptate să nu aibă prea multă încredere în ceea ce se întâmplă în viața politică pentru că de 20 și ceva de ani au văzut prea multe minciuni și prea multe ticăloșii.

De aceea, apelul meu este să se uite cu băgare de seamă la ceea ce este oferit, ca să spun așa, pe piața politică și să ia decizia de data asta cu luare aminte, pentru că este un moment extrem de important, suntem acum ca țară într-un moment de cumpănă. Societatea noastră a fost condusă, să spunem așa, cu nenumărate nereguli, cu turbulențe, cu abordări greșite, practic de aproape 27 de ani. Eu nu cred că a existat o guvernare sau legislatură în care să nu se fi petrecut o mulțime de lucruri rele sau greșite din punctul de vedere al intereselor României. Nu se mai poate continua așa. Deja sunt milioane de oameni care au decis să plece din țară, nu de bunăvoie și nu de drag, ci pentru ca să își rezolve problema supraviețuirii. Avem neîncrederea multor cetățeni în instituțiile satului, neîncredere justificată, avem zone instituționale întregi puse în primejdie, uitați-vă ce se întâmplă cu învățământul.

De 27 de ani, guvernele succesiv își bat joc de profesori, profesori care au devenit niște funcționari, obligați să facă tot felul de hârțoage, mii de tone de hârtii, cu programe școlare care se schimbă de la o zi la alta, cu programe școlare în care se intenționează modificarea, distrugerea atașamentului nostru față de valorile care ne definesc. Este un lucru foarte periculos. În ce fel de lume vrem să trăiască copiii noștri? Cum să fie ei formați? Să fie transformați într-o masă de manevră, ca să fie numai niște cumpărători de produse proaste și furnizori de forță de muncă ieftină? Pentru că asta s-a întâmplat până acum. Tot mecanismul societății românești a fost așa gândit și așa pus la cale încât toate drepturile cetățenilor acestei țări să fie afectate. Oamenii câștigă cele mai mici salarii într-o țară care este printre cele mai bogate din Europa. Noi încă avem resurse extraordinare, avem oameni cu capacitate de muncă. Numai că munca lor este desconsiderată și este prost plătită. De ce? Pentru ca sume colosale de bani să fie dirijate fie cine știe unde, fie în buzunarele unor oameni care nu merită acei bani.

AGERPRES: Cum vedeți situația din România, în prezent, față de așteptările care erau în decembrie 1989, în 1990, când dumneavoastră erați în Piața Universității? 

Marian Munteanu: Cred că cu toții am fost cumplit de dezamăgiți. Bine, eu nu am fost foarte dezamăgit, pentru că nu aveam mari așteptări de la acea clasă politică de atunci, mi-am dat seama cu ce fel de oameni avem de-a face. Mă număr printre acei cetățeni români care și-au dat seama cu ce fel de indivizi avem de-a face și am încercat și am luptat împotriva lor. Anumite lucruri s-au realizat, în sensul că măcar, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu am ajuns în zona aia, în URSS, pentru că oamenii ăștia tineri nu știu că în '90 alături de noi era URSS, era Uniunea Sovietică. Într-acolo ne împingeau cei de atunci care guvernau țara. Continuarea o puteți consulta aici.