ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De când și-a refăcut apariția în viața publică, Marian Munteanu a fost atacat vehement, acuzat fiind , pe rând, că ar fi legionar, traficant de arme, fascist și nu în ultimul rând, colaborator al Securității Comuniste.

Această din urmă acuzație a beneficiat de cea mai însemnată mediatizare, cotidianul Adevărul și apoi Evenimentul Zilei consumând timp și cerneală în încercarea de a o demonstra. 

Pe 18 octombrie, însă, CNSAS a decis, în unanimitate că fostul lider al studenților din Piața Universității nu a fost colaborator al vechii poliții politice din România. Dar nici acest certificat nu a fost de-ajuns pentru unii.

În aceste condiții, Marian Munteanu face prin intermediul ActiveNews, câteva precizări, însoțite de documente. Liderul Alianței Noastre România anunță că a depus acțiuni civile împotriva Monicăi Macovei și a lui Nicolae Manolescu și a fost depusă plângerea penală împotriva doamnei Germina Nagîț.
 
 Iată ce ne-a declarat dl. Marian Munteanu:

„În 2005, după un an de diligențe (le-am tot solicitat de prin 2004), CNSAS imi spune că "a luat in considerație solicitarea mea de eliberare a unei adeverinte privind colaborarea/necolaborarea cu securitatea" și  "îmi va face cunoscute rezultatele" (vezi documentul).

Rezultatele? Tăcere până în...  2016 (mărturisesc că nu am anunțat nici o candidatură... poate s-ar fi grăbit).

În acest an, după cum se știe, am încercat să candidez pentru primăria Capitalei. Ce să vezi?  Brusc, se declanșează "mineriada" denigrărilor.

SE CERE URGENT intervenția CNSAS (se lansează apeluri și zvonuri de către diverse persoane....gen Pippidi, D. Zamfirescu etc. -  le voi trata, separat, la timpul cuvenit) cum că aș fi... securist.

Printre alții - care sunt deja sau vor fi zilele acestea acționați in instanță - dna Nagîț Germina, angajată a CNSAS, a postat pe facebook, la comentarii pe siteuri precum Contributors și 22, dar și petiții ale Grupului de Dialog Social, semnând "cercetator CNSAS", mesaje care lasă să se înțeleagă că ar trebui să fiu retras, existând dubii cu privire la dosarul meu.

Evident, am depus reclamatie la CNSAS, , inregistrat de CNSAS sub nr. RCG 1334. 

CNSAS răspunde - v. documentul, penultimul paragraf - prin însuși președintele CNSAS că nu e treaba lor, activitățile dnei  Nagîț Germina fiind.... în afara programului de lucru. 

Ați mai auzit așa ceva?

Indiferent că aș fi fost, prin absurd, "securist" sau nu, angajatii CNSAS NU au dreptul să vehiculeze public informatii, indicii sau aprecieri cu privire la dosare (ATENTIE ! Nu primisem nici un verdict!) și NU au dreptul să se ANTEPRONUNȚE.

Totul făcea parte, desigur, din scenetele pregătite pentru campaniile electorale.

Desi membrii Colegiului CNSAS au votat în UNANIMITATE că NU sunt colaborator, persoana care a redactat preambulul adeverintei afirmă categoric (implicând grav o institutie a statului român), că eu aș fi semnat un angajament real și că aș fi primit bani de la ... securitate (v. pag.1 a adeverintei).

Ca "probă" e invocată o "chitanță" care... nu există decât pe... microfilm și în ziarul Dimineața din 17 aprilie 1990.
Potrivit cărui temei legal este microfilmul probă??? Sau proba o fi, cumva, ziarul dlui Ion Iliescu?

Eu nu am luat nici un ban de la securitate, am fost însă arestat și hărțuit ani de zile. Acest lucru este usor de dovedit - sunt suficienți martori si suficiente documente, inclusiv chiar în dosarele CNSAS.

În plus, afirm încă o dată, NU am semnat nici un angajament. Voi dovedi și acest lucru, prin expertiza grafologică a semnăturii. E ușor de constatat și cu ochiul liber. Găsiți dovada în documentatul articol al lui Ion Spânu din Cotidianul.ro, care publică fotocopiile.
 
Evident, voi ruga parchetul să clarifice aceste lucruri, potrivit legii. Ca un argument suplimentar, anexez o filă dintr-un dosar CNSAS în care securitatea, în aprilie 1990 (!!!) , emitea o sinteză cu privire la participarea mea la Piața Universității sub influența "legionară" a lui Petre Țuțea. Interesant e că ofițerul respectiv 'uită' să menționeze în sinteză că aș fi fost... securist. Probabil că a fost făcută înainte de a le fi venit ideea din ziarul Dimineața.
 
În încheiere, nu-mi rămâne decât să fac un apel opiniei publice să citească excelentul articol al lui Bogdan Comaroni: Mai bine legionar decât securist. ”