ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Externe rus a reacționat la propunerea Primăriei Sectorului 2 din Capitală de a redenumi Parcul Tolbuhin din București, numit după mareșalul sovietic Fiodor Tolbuhin, care a fost unul dintre principalii comandanți ai Armatei Roșii, care, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, a ocupat cea mai mare parte din România.

„Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldați sovietici, care și-au dat viața pentru eliberarea acestei țări de fascism, în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autoritățile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase", a declarat joi Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, citată de agenția Tass.

Declarația vine în condițiile în care Primăria Sectorului 2 a propus inițierea unui proces de consultare a locuitorilor cu privire la alegerea unei noi denumiri a Parcului Tolbuhin, care se află la intersecția străzii Fluierului cu Bulevardul Pache Protopopescu.

„Este nepermis ca la 27 de ani de la Revoluție să îl mai onorăm pe Fiodor Tolbuhin, unul dintre comandanții de vază ai Armatei Roșii, armată care nu s-a limitat doar la eliberarea României de fascism, ci a adus cu ea elementele specifice unei armate de ocupație. Sunt binecunoscute atrocitățile comise de soldații sovietici la adresa poporului român, culminate cu instaurarea regimului comunist de tristă amintire", explică pe contul personal de Facebook viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Fiodor Tolbuhin a fost unul dintre cei mai importanți comandanți ai Armatei Roșii în perioada în care soldații sovietici au ocupat România și au terorizat populația cu jafuri, violuri și crime până la sfârșitul anilor '50.