ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a vorbit despre urmările adoptării și apoi a abrogării ordonanței de urgență care conține modificări referitoare la legislația penală.

„E rezultatul aproape scontat al unui astfel de demers. Important este că lucrurile au intrat pe făgașul normal. Domul prim-ministru a luat decizia înțeleaptă, ea trebuie completată și cu demisia domnului Iordache. Să știți că nu am nimic personal. Nu e o chestiune decât care ține de strategie de guvernare și de reclădire a lucrurilor care contează în acest partid pentru a putea merge mai departe”, a declarat Mihai Chirica pentru B1 TV.

În ceea ce privește proetestele de amploare care au avut loc inclusiv la Iași, Chirica a precizat că manifestațiile au fost pașnice, însă au existat și „încercări de deturnare a evenimentului civic”.

„Din păcate sau din fericire, ieșirile în stradă în unele aspecte ale lor au devenit o măsura de socializare, ceea ce nu este rău. Au fost oameni pașnici, și-au manifestat punctele de vedere. Au fost și încercări de deturnare a evenimenului civic, prin interferența unor oameni politici din opoziție. Cred că e momentul să intrăm într-o stare de normalitate”, a precizat Chirica.

Și Sorin Grindeanu a vorbit despre posibilitatea plecării lui Florin Iordache de la conducerea ministerului Justiției. Șeful Guvernului a precizat că în următoarele două zile acest lucru nu se va întâmpla, întrucât miniștrii se vor afla în Parlament unde va trebui aprobat bugetul pentru 2017 și va avea loc votul cu privire la moțiunea de cezură depusă de opoziție.

Întrebat dacă există și varianta înlocurii ministrului, Grindanu a declarat: ”Acum, în următoarele două zile, nu. Dar după aceste două zile și după aceste etape pe care le trecem în Parlament, etape democratice, s-ar putea sa fie înlocuit tot guvernul”.

„La Ministerul Justiției e o situație aparte: sunt posturile de secretar de stat libere. De asemenea, dacă ar pleca ministrul s-ar vacanta aproape toate funcțiile de conducere din cadrul ministrerului. Mi se pare normal, lucrând la buget, domnul ministru Iordache să stea inclusiv mâine pentru vot și mi se pare normal, inclusiv la moțiunea de cenzură, fiind unul dintre actorii evenimentelor din ultimele zile”, a declarat Grindeanu.