ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose a afirmat, în cadrul întrevederii pe care a avut-o miercuri cu ministrul de stat din Ministerul Afacerilor Externe din Japonia, Nobuo Kishi, că România este interesată să încheie un parteneriat strategic cu Japonia care să impulsioneze relațiile bilaterale.

„România este o țară sigură și foarte stabilă din punct de vedere politic și din punct de vedere fiscal, având un mare potențial de atragere a investițiilor străine. Dezvoltarea relațiilor cu Japonia este o prioritate specială pentru România, inclusă și în Programul de Guvernare și avem interes pentru ridicarea relațiilor româno-nipone la nivelul de parteneriat strategic”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Șeful Executivului a invitat firmele japoneze cu afaceri în Marea Britanie să se relocheze în România, Tudose invocând creșterea economică solidă a României și perspectivele pe următorii ani, calificarea forței de muncă și un sector IT puternic. A fost abordat și stadiul realizării tronsonului de metrou M6 Gara de Nord-Aeroportul Otopeni.

„Sper că România va fi considerată de mediul de afaceri din Japonia o piață foarte atractivă pentru investiții. Șansele de cooperare economică și comercială între țările noastre vor fi și mai mari după intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat strategic și liber-schimb dintre Japonia și Uniunea Europeană”, a declarat Nobuo Kishi.

Japonia este, la ora actuală, cel mai mare investitor în România dintre țările Asiei. Cele circa 150 de companii nipone prezente în România au creat mai mult de 38.000 de locuri de muncă.

Nobuo Kishi a avut întrevederi separate și cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Cu președintele Klaus Iohannis Nobuo Kishi a discutat despre relațiile bilaterale și oportunitățile de extindere a parteneriatului dintre cele două țări, în special din perspective politice și economice.

„Agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra stadiului și perspectivelor de consolidare a parteneriatului dintre România și Japonia, cu accent pe dinamizarea contactelor politice de nivel și a cooperării economice, respectiv asupra aprofundării schimburilor culturale și inter-umane", potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu oficialul japonez, Nobuo Kishi, a discutat despre proiectul magistralei de metrou Gara de Nord-Aeroportul ”Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare din partea Japoniei și despre chestiunea permanentizării regimului de scutire de viză pentru turiștii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare.