ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:24 Ministerul de Externe de la București ripostează în noul episod tensionat iscat cu Ungaria și răspunde criticilor aduse de Budapesta premierului Mihai Tudose. „Declarațiile despre ținutul secuiesc nu vizau comunitatea maghiară, era un avertisment despre responsabilii locali din țara noastră’ – precizează comunicatul MAE.  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat, vineri, referindu-se la convocarea ambasadorului român la Budapesta la Ministerul Afacerilor Externe, că declarațiile premierului Tudose nu au avut valențe entice și anti-maghiare, ci au atras atenția asupra responsabilității autorităților de a respecta legea.
„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autoritățile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. și face următoarele precizări: Declarațiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenția asupra responsabilității pe care o au autoritățile centrale și locale din țara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valențe etnice, anti-maghiare și punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituționale și de drept din România, stat unitar, suveran și indivizibil . Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spațiul public pe acest subiect survine în contextul în care inițiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluției comune a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.
 
Aceste demersuri, pe o temă care ține strict de ordinea constituțională a României și asupra căreia s-au pronunțat anterior atât factorii politici cât și instanța constituțională din România, nu contribuie la menținerea unui spirit de conviețuire interetnică armonioasă și nici la progresul în relația bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanțiale adoptate de-a lungul timpului de autoritățile române în beneficiul persoanelor aparținând minorității maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România și-l menține și pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministerul român de Externe precizează totodată că dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România își propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora.

De asemenea, MAE își exprimă încrederea că relațiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentați de Tratatul politic de bază și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI și se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.
 
Știrea inițială

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurcă, în urma afirmațiilor făcute de premierul Mihai Tudose cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Ministrul de externe Peter Szijjarto(FOTO) a considerat inacceptabilă această formulare a oficialului român, informează EVZ.
 

 

În cursul discuțiilor de vineri dimineață, ambasadorul român a încercat să dea explicații lingvistice referitoare la această declarație, însă nu au fost acceptate de autoritățile maghiare, a anunțat Digi24.

Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta așteaptă explicații și scuze din partea Guvernului României. Joi seară, premierul Mihai Tudose a comentat recentele propuneri ale unor lideri maghiari privind autonomia „așa-zisului Ținut Secuiesc”.
 
„În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului", se arată în postarea premierului Mihai Tudose.
 
Într-o intervenție televizată, Tudose a fost și mai dur. „Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al incercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, in loc sa fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cat timp canta ei acolo, la ei in curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Mihai Tudose la Realitatea TV, citat de realitatea.net.
 
În România, deși ambasadele străine au poziții care încalcă deseori convențiile diplomatice internaționale în vigoare, autoritățile statului nu au nicio reacție. Ba de mai multe ori, ambasadorii unor state convoacă la ei premierul, miniștrii sau șefi ai diferitelor instituții ale statului român.