ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul social-democraților, a declarat că, marți, va participa în calitate de invitat la discuțiile pe care premierul urmează să le aibă cu miniștrii pe proiecția bugetară pentru 2017, adăugând că atât el, cât și prim-ministrul sunt nemulțumiți de propunerile regăsite în proiectul Ministerului Finanțelor Publice în cazul unor ordonatori principali de credit, printre care SRI și Administrația Prezidențială.

„Și eu și primul-ministru, întorcându-ne în țară, am fost destul de nemulțumiți, constatând că ceea ce am stabilit noi la plecarea din țară nu s-a reflectat în proiectul de buget. Drept pentru care, astăzi, și eu și premierul am stat toată ziua la discuții cu ministrul de Finanțe și cu încă vreo câțiva membri ai Cabinetului, iar începând de mâine (marți — n.r.), de la ora 9.00, fiecare ministru este chemat pentru a se rediscuta bugetul și pentru a se rediscuta și bugetul altor instituții neguvernamentale. Noi am luat o decizie de a reduce acolo unde se poate și cât se poate bugetele și de a suplimenta și a susține financiar toate prevederile din programul nostru de guvernare", a declarat Liviu Dragnea, luni, la România Tv.

Întrebat unde au fost identificate cele mai mari „probleme" privind bugetele ordonatorilor principali de credit, Dragnea a spus: „În primul rând nu am înțeles nici eu, nici premierul, de ce a trebuit să se mărească bugetul SRI-ului, în condițiile în care, bun, poate SRI nu putea să aibă o reducere așa cum am dat eu semnalul de la Cameră de 17,8%".

„De ce s-a mărit bugetul SRI-ului ? Nu am înțeles de ce la Administrația Prezidențială a fost doar 4% reducere. Nici eu, nici premierul nu am primit răspunsuri serioase, răspunsuri argumentate, urmând ca mâine (marți — n.r.) să se reia discuțiile. Nu avem o problemă cu o instituție anume (...) Sigur, eu am fost invitat la aceste discuții și o să fiu invitat și mâine, pentru că, până la urmă, bugetul vine la Parlament și eu zic că e mai bine ca proiectul de buget să plece în regulă de la Guvern, decât să-l modificăm noi în Parlament. Pe mine mă interesează, ca și pe prim-ministru, ca programul de guvernare să fie finanțat, nu alte lucruri pe care noi nu le-am asumat în campania electorală. Și atunci trebuie să se explice, trebuie să se argumenteze fiecare propunere bugetară (...) pentru a se vedea unde se duc banii și de ce trebuie să se ducă banii acolo, în condițiile în care, an de an, la unele instituții bugetul a crescut foarte mult, în așa fel, încât la unii, față de acum câțiva ani de zile, este dublat. Noi trebuie să avem o altă politică, pentru că de aia ne-au votat oamenii, să avem dezvoltare economică, să avem creștere de salarii, de pensii, să avem relaxări fiscale, să alocăm bani serioși pentru investiții", a spus Dragnea.

Despre alocarea bugetară pentru Apărare pentru 2017, liderul PSD a spus că aceasta va fi de 2% din PIB.

„Vreau să fac o precizare pentru că am văzut astăzi o informație în presă că eu am fost prins cu minciuna că ne-am angajat că avem 2% din PIB pentru bugetul Apărării și că nu este. Nu, va fi 2% din PIB", a subliniat Dragnea.