ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a afirmat la ședința săptămânală a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, că „România are nevoie de un consens instituțional și politic în relația cu instituțiile europene'.

Ministrul Negrescu a prezidat ședința săptămânală a comitetului menționat, întâlnire la care au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților locale.

Pe agendă s-au aflat teme precum pregătirile pentru exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în primul semestru din 2019, precum și respectarea obligațiilor României de stat membru al Uniunii Europene referitoare la situația transpunerii legislației europene.

„Rolul țării noastre în Uniunea Europeană este o prioritate pentru actuala guvernare, fapt ce a reieșit îi în urma vizitei premierului Mihai Tudose la Bruxelles, la care am avut plăcerea să particip. Toate întâlnirile cu înalții oficiali ai Uniunii Europene au avut efectul scontat. România își respectă toate angajamentele asumate anterior. Totodată, modul de relaționare cu instituțiile europene va fi îmbunătățit. Mă refer la un plus de seriozitate, un plus de pragmatism. În acest sens, coordonarea între instituții este prioritară, pentru ca România să aibă o poziționare clară în raport cu partenerii europeni. Efortul nostru este de a clădi acest echilibru și consens instituțional și politic în problematica afacerilor europene”, a declarat Victor Negrescu, citat în comunicatul MAE.

În cadrul ședinței, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidențiat importanța cooperării interinstituționale și a participării tuturor actorilor relevanți la procesele interne de fundamentare a pozițiilor oficiale ale Românei. De asemenea, au fost prezentate măsurile privind cooperarea interministerială pentru pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

„Vom crea o platformă de consultare publică în vederea pregătirii pentru exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Toată lumea trebuie să fie implicată în acest proces. Atât autoritățile statului, cât și actori ai societății civile”, a accentuat Victor Negrescu, potrivit comunicatului menționat.

Totodată, în cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție ultimele evoluții privind dosarele aflate în dezbatere în cadrul Parlamentului European și a Comisiei Europene. Cu acest prilej, au fost prezentate ultimele evoluții privind negocierile pe dosarul Brexit, precum și pe celelalte teme de actualitate europeană, mai menționează comunicatul MAE.