ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ieri în toată mass-media din România a apărut informația furnizată de EurActiv conform căreia Statele Unite ale Americii ar fi început să își mute armele nucleare din Turcia în România, la baza de la Deveselu, în contextul în care relațiile dintre Washington și Ankara s-ar fi răcit, iar la scurtă vreme a apărut și dezmințirea din partea MAE, iată că o altă sursă de informație externă susține datele prezentate de EurActiv.

Cei de la Debka.com anunță că Statele Unite ale Americii au început în secret transportarea armelor nucleare de la Incirlik în baza din România. Astfel, administrația Obama ar fi făcut un pas înapoi în acțiunile sale din Orientul Mijlociu.

Aceeași sursă susține că în contrast cu americanii, administrația de la Moscova și-a extins rapid poziția în regiune prin amplasarea unei noi baze în Iran care să îi faciliteze acțiunile din Siria.

Sursele celor de la Debka.com au dezvăluit că Washingtonul a luat decizia mutării arsenalului nuclear după ce luna trecută turcii au întrerupt curentul la baza de la Incirlik și au făcut mai multe controale, acolo unde își desfășoară activitatea soldații americani.

Se pare că turcii au insistat să-și asume controlul asupra acestui arsenal nuclear al SUA, lucru cu care americanii nu au fost de acord, iar în acest caz ar fi preferat să nu riște nimic și să mute aceste arme.

Deteriorarea relațiilor dintre SUA și Turcia sunt în contrast cu reapropierea dintre Rusia și Turcia prin vizita pe care Recep Erdogan a efectuat-o la Sankt Petersburg pe 8 august.

Debka e un site din Israel de analiză militară, intelligence și securitate, unde scriu jurnaliști israelieni care au lucrat decenii la The Economist, experți în Orientul Mijlociu, bine conexați cu serviciile. Forbes i-a atribuit premiul Best of the Web.

Ministerul Afacerilor Externe a respins joi informațiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România.

"Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informații", a precizat MAE.