ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de rectificare bugetară propus de Guvern prevede majorarea fondurilor alocate sănătății și învățământului, arată documentul făcut public vineri.

De asemenea, proiectul își propune menținerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,95% din PIB.

S-au asigurat 568,6 milioane de lei pentru sănătate, din care la Ministerul Sănătății 297,6 milioane de lei și la Casa de Națională de Asigurări de Sănătate 271 milioane de lei, pentru plata salariilor majorate ale personalului medico-sanitar, precum și pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ.

Pentru diferențele salariale ale personalului didactic vor fi alocate 1,01 miliarde de lei la învățământ și alte 2,80 miliarde de lei pentru asistență socială.

Agricultura va benficia de 405,3 milioane de lei pentru subvenții pentru plata deconturilor la motorină trim II și III 2016 și acordarea ajutoarelor de minimis pentru sectorul zootehnic (suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii).

22,5 milioane de lei merg la cultură, pentru achiziționarea operei de artă "Cumințenia Pământului". Suma este echivalentă celor 5 milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat din totalul de 11 milioane de euro.

Pentru bugetele locale au fost alocate: 655 milioane de lei pentru cheltuieli de personal din învățământul preuniversitar (597,9 milioane de lei diferențe salariale conform Legea 85/2016 și titluri executorii); programul „fructe în școli” ( 20,9 milioane de lei); cămine de bătrâni (5,4 milioane de lei); contribuții la salarizarea personalului neclerical (30,8 milioane de lei, majorare necesară ca urmare a creșterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.250 de lei).

Pe ministere, primesc bani în plus Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - 2.80 miliarde de lei; Ministerul Finanțelor Publice - Acțiuni Generale - 613,6 milioane de lei; Ministerul Afacerilor Interne - 367,9 milioane de lei din care 182 milioane de lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare; Ministerul Sănătății - 297,6 milioane de lei; Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice - 265 milioane de lei; Autoritatea Electorală Permanentă - 55 milioane de lei din care: 49,8 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politic; Serviciul Român de Informații - 37,7 milioane de lei în principal pentru programe majore de achiziții; Ministerul Afacerilor Externe - 35,1 milioane de lei în principal pentru asistență pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) și cheltuieli de personal; Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - 25 milioane de lei.

Au fost reduse bugetele următoarelor instituții: Ministerul Transporturilor, cu 383 milioane de lei în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013. De asemenea, au fost redistribuite sume pentru decontarea facilităților și gratuităților de transport de care beneficiază anumite categorii sociale (100 milioane de lei), pentru proiectele de investiții finanțate din fonduri externe rambursabile (46,7 milioane de lei) precum și pentru întreținerea infrastructurii rutiere; Ministerul Culturii, cu 194 milioane de lei în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu 168,4 milioane de lei în principal la proiectele de investiții finanțate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020. De asemenea au fost redistribuite sume pentru plata deconturilor la motorină trimestrul II și III 2016 și acordare ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu 130,8 milioane de lei; Ministerul Finanțelor Publice, cu 47,9 milioane de lei.