ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis vizitează marți județele Harghita și Covasna pentru a cunoaște mai bine problemele locale. Pentru început, șeful statului a participat la dezbaterea „Coerență și transparență - exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”.

Imediat după intonarea imnului național al României, toți cei prezenți au început să cânte imnul secuiesc. Tonul a fost dat de președintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Pe fața lui Iohannis s-a văzut că nu era pregătit pentru un astfel de moment și că este pus într-o situație stânjenitoare, dar a stat și a ascultat, notează stiripesurse.ro.

După intonarea imnului secuiesc, același Tamas Sandor s-a adresat audienței atât în limba română, cât și în limba maghiară, iar ulterior i-a explicat președintelui că în Ținutul Secuiesc se produce o discriminare atât din punct de vedere legislativ

După intonarea imnului secuiesc, președintele Iohannis le-a spus oficialilor locali că au voci „bune și puternice”.

„Vă mulțumesc că mi-ați cântat când am intrat. Aveți voci bune și puternice. Din câte știu eu, au trecut mulți ani de când un președinte a pășit aici, într-o vizită oficială, așadar am ținut în mod special să vin în această zonă minunată, cu oameni puși pe treabă, pentru a vă cunoaște. Sunt sigur că doar prin dialog și parteneriat autentic pot fi găsite cele mai bune soluții la dificultățile pe care le întâmpinați. Apreciez foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleșilor locali din județele Harghita și Covasna. Adesea v-ați constituit într-un liant între majoritate și minoritate și ați creat o punte între actul decizional local și central", a spus președintele, citat de news.ro.
 
Klaus Iohannis a mai declarat că autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că „inhibă dezvoltarea”. În schimb, șeful statului a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este „de dorit”.

„Autonomia locală și regională ajută, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică”, a spus președintele României.