ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:00  Ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.
În ordonanța de urgență numărul 14, care a fost adoptată de Guvern în ședința de duminică, se precizează că OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial din 1 februarie, se abrogă. Potrivit noului act normativ, în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile.

Ordonanța de urgență a fost adoptată "având în vedere faptul că, de la publicarea în Monitorul Oficial (...) din 1 februarie 2017 a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/ 2017 (...) și până în prezent au existat foarte multe reacții, nu numai în ceea ce privește fondul actului normativ, dar și în ceea ce privește modalitatea de adoptare a acestuia".

ACTUALIZARE 15:55 Ordonanța de urgență privind abrogarea OUG 13 a fost aprobată. În paralel, a fost aprobat și un memorandum pentru desecretizarea stenogramelor din cele două ședințe de Guvern, din 18 mai 2016, când au fost modificate codurile penale de către cabinetul tehnocrat dar și ședința de Guvern din data de 31 ianuarie, când au fost aprobate atât OUG 13, cât și proiectele de legi privind grațierea, anunță Antena 3. 

 
Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicității stenogramele ședinței din 18 mai 2016 când guvernul Cioloș a modificat cele două coduri și a ședinței în care guvernul Grindeanu a făcut același lucru pe 31 ianuarie.
 
Iată comunicatul Guvernului:
 
„Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din ședințele  Guvernului desfășurate la data de 18.05.2016 (extras) și la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.”, se arată în comunicatul remis de Guvern.
 
ACTUALIZARE 13:55 Miniștrii au fost convocați în ședință de Guvern pentru duminică, la ora 14, pe ordinea de zi fiind abrogarea OUG 13/2017 și un memorandum privind desecretizarea stenogramei ședinței în care a fost adoptat acest act normativ, precum și stenograma ședinței din 18 mai 2016, când a fost adoptată OUG 18/2016, prin care au fost adoptate precedentele modificări ale legislației penale de către guvernul Cioloș.

 Biroul de presă de la Palatul Victoria a anunțat că ședința Executivului începe la ora 14.

Pe ordinea de zi figurează abrogarea OUG 13/2017 și un memroandum cu tema „Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din ședințele  Guvernului desfășurate la data de 18.05.2016 și la data de 31.01.2017”.

 
ACTUALIZARE 05/02 11:30 Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale va fi abrogată duminică, în ședință de guvern, a anunțat premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria. Ședința este programată pentru duminică, la ora 14:00, anunță Antena 3. Conform aceleiași surse, ministrul Justiției și-ar putea prezenta demisia.
 
Știre inițială
 
OUG de modificare a codurilor penale va fi abrogată, a anunțat, sâmbătă, premierul Sorin Grindeanu, care a precizat că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanței, exceptând pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, pentru a o pune în acord cu deciziile Curții Constituționale.

„Am ascultat și am văzut și auzit în aceste zile foarte multe opinii. Multe din partea colegilor de partid din care fac parte de 20 de ani, din coaliția guvernamentală, colegi de politică.  Am auzit vocea străzii.

Vă spun decizia mea ca prim ministru - Nu vreau și nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. Pe de o parte, pe cealaltă argumentele celor care ne-au susținut - pare ruptă în două. E ultima mea dorință de a se ajunge la așa ceva.

Tot ce înseamnă deciziile pe care CCR le-a luat în timp și care nu au fost puse în practică, e  normal, chiar conform legii, ca în cel mai scurt timp să își găsească transpunerea în cadru legal. Orice decizie a CCR e obligatorie pentru toată lumea.

Am văzut pozițiile oamenilor. S-a creat un clivaj în societate. Ca prim ministru, am luat după aceste zile câteva decizii.

Mâine vom face în regim de urgență o sedință de guvern pentru abrogarea acestei ordonanțe. Folosesc termenul abrogare, e folosit de către Administrația Prezidențială. 

O să demarez rapid o consultare cu toate partidele, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem excluzînd poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, ca după un dialog pe care sper să îl am , în scurt timp să trimitem proiect de lege în parlament pentru punerea in acord a deciziei CCR cu cadrul legal.

Toate argumentele pe care le-am avut în susținerea acestei OUG nu au fost foarte bine comunicate. S-a creat confuzie, distorsiuni care nu au legătură cu ce s-a adoptat. Ministerul Justiției și ministrul Justiției își asumă consecințele.

Doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care am fost votați. Avem 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin ședințele viitoare de guvern”, a spus premierul României în declarația sa, fără a răspunde la vreo întrebare.