ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:00 Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat miercuri că formațiunea sa a votat retragerea sprijinului politic premierului Sorin Grindeanu, precizând că miniștrii ALDE sunt pregătiți să-și dea demisia, informează Agerpres.

ACTUALIZARE 16:56 Reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD a început miercuri, la Palatul Parlamentului, în prezența premierului Sorin Grindeanu și a președintelui partidului, Liviu Dragnea.
 La ședință participă și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precum și o serie de miniștri. Principalul punct pe ordinea de zi este raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, existând posibilitatea ca premierul să rămână fără sprijin politic din partea partidului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut, înaintea reuniunii CExN, că nu a cerut demisia premierului sau a vreunui ministru.
 
ACTUALIZARE 14 iunie, ora 12:45 Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, într-o discuție informală cu jurnaliștii de la Palatul Victoria, că nu președintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi cerut direct demisia din funcția de prim-ministru, ci unii lideri social-democrați. Grindeanu a precizat că se așteaptă totuși, ca mai mulți membri ai cabinetului său să demisioneze.

 ACTUALIZARE 14:45 Liderii PSD din țară au reacționat în legătură cu faptul că Liviu Dragnea i-ar fi cerut premierului Sorin Grindeanu să demisioneze, dar cei mai mulți sunt reticenți în a spune pe cine văd în funcția de prim-ministru. Un lider de la Gorj îl consideră pe Sorin Grindeanu „cel mai potrivit”.Vicepreședintele PSD Gorj, deputatul Alin Văcaru, a declarat că nu știe dacă informația potrivit căreia Liviu Dragnea i-a cerut premierului Sorin Grindeanu să demisioneze este reală, dar îl consideră pe actualul premier „cel mai potrivit”.


„Sunt la primul mandat și când am votat Guvernul PSD l-am votat cu drag și cu încredere că își va duce mandatul cel puțin patru ani. Nu mă aștept să vină alt prim-ministru, eu îmi doresc să-și continue mandatul domnul Grindeanu, mai ales că a făcut o mare parte din programul de guvernare, să-l ducă la îndeplinire și să dea Dumnezeu să stea mai mult de patru ani. Nu îmi doresc nicio remaniere, nu îmi doresc schimbarea prim-ministrului”, a spus deputatul Alin Văcaru pentru Mediafax.

Un alt vicepreședinte al PSD Gorj, Bebe-Viorel Ionică, a declarat că dacă Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan și Petre Daea sunt miniștrii care au trecut evaluarea pot fi considerați „calificați” pentru funcția de premier.

„Am înțeles de la dumneavoastră că domnul președinte Dragnea ar fi făcut evaluarea și i-ar fi cerut demisia premierului Grindeanu, probabil că per total Guvernul are probleme de rămânere în urmă în ceea ce înseamnă realizarea programului de guvernare. Faptul că cei trei miniștri au trecut cu bine acest examen de evaluare îi califică pentru funcția de prim-ministru, având în vedere faptul că până la urmă și-au realizat obiectivele pe care le-au avut în programul de guvernare. Din punctul meu de vedere, cred că oricare dintre cei trei miniștri ar putea să fie premier”, a spus Bebe-Viorel Ionică.

Președintele executiv al PSD Timiș, Călin Dobra, a declarat că nu crede că premierul Sorin Grindeanu își va da demisia și nici că i se cere acest lucru.

„Nu contest că trebuie analizată activitatea unor miniștri, dar, așa cum am avut și ieri ședința de partid și a fost în Comitetul Executiv al PSD Timiș votată în unanimitate susținerea pentru premier, sunt ferm convins că și la nivel național va avea în continuare susținerea”, a afirmat președintele executiv al PSD Timiș.

Întrebat dacă ar fi mai potrivit ca premier unul dintre cei trei miniștri care au trecut evaluarea PSD, Călin Dobra a răspuns că, în opinia sa, Sorin Grindeanu va rămâne prim-ministru.

„Nu cred că domnului Grindeanu îi va fi cerută demisia și nici nu-și va da demisia. Cred că și-a asumat un rol foarte important și are o misiune de a duce programul de guvernare la îndeplinire și sunt ferm convins că-și va continua această misiune”, a afirmat Călin Dobra.

Luni seara, cei 59 de primari PSD din județul Timiș au participat la o ședință a Comitetului Executiv județean, convocată la solicitarea lor, la finalul căreia a fost adoptată o rezoluție de susținere a premierului Sorin Grindeanu, care va fi trimisă comitetului executiv național al partidului. 

 ACTUALIZARE 12:30 Președintele PSD, Liviu Dragnea, ar intenționa să propună un premier de la UDMR, în locul lui Sorin Grindeanu, a susținut marți deputatul PMP Eugen Tomac, într-o declarație de presă făcută la Parlament.

El susține că a aflat acest lucru de la colegi parlamentari, inclusiv de la PSD, cu puțin timp înainte de a face declarația de presă.

„Vreau să înțeleagă românii cât se poate de clar că au fost mințiți cu nerușinare anul trecut la alegeri. Au promis că anul acesta vor mări salariile cu 80% pentru cadrele didactice și fiecare medic va avea un salariu de la 3.500 de euro în sus. Inclusiv această chestiune făcea parte din programul de guvernare pe care domnul Dragnea cu mult talent îl prezenta în campania electorală. Constatăm însă că la mai bine de jumătate de an de guvernare, după ce s-a prezentat în fața propriilor colegi cu un plic în alb și le-a cerut un vot de încredere fără să știe pe cine votează, mi s-a părut un lucru extrem de grav și sper că nu se confirmă, însă dacă domnul Dragnea va propune un prim ministru de la UDMR e o chestiune care deja depășește imaginarul în politică" a declarat Tomac, potrivit Agerpres.

El a calificat informația primită ca fiind „extrem de îngrijorătoare".

„Dacă domnul Dragnea nu mai are încredere în proprii colegi nu cred că este o soluție să vină cu o propunere de la UDMR. Nu am auzit de un nume, am auzit de această variantă pe care o vehiculează colegii și mi se mare îngrijorător. (...) De la colegi parlamentari (n.r. — are informația) cu care am discutat, inclusiv din PSD. Îl cred în stare (n.r. pe Liviu Dragnea), după ce a venit și le-a prezentat propriilor colegi un plic cu un nume fără să știe exact pe cine nominalizează. În haosul pe care l-a creat în clipa de față și instabilitatea politică care pândește România să nu meargă atât de departe, pentru că ar fi un lucru nepotrivit pentru România de astăzi", a mai spus deputatul PMP.

Știre inițială

Liderul PSD Liviu Dragnea s-ar fi întâlnit luni seara, la sediul PSD din Băneasa, cu premierul Sorin Grindeanu, după ce acesta s-a întors în țară din Croația, și i-a solicitat să demisioneze, invocând nerealizarea Fondului suveran de investiții, premierul respingând cererea, potrivit unor surse Mediafax.


Surse politice au declarat că Dragnea și Grindeanu au avut o discuție luni seara, la sediul PSD din Băneasa, după ce premierul a revenit în țară din vizita în Croația.

Potrivit surselor citate, Dragnea i-a cerut lui Grindeanu să demisioneze, invocând întârzierile legate de Fondul Suveran de Dezoltare și Investiții.

Grindeanu ar fi respins cererea lui Dragnea de a demisiona, au mai relatat sursele citate.

 Dragnea a convocat pentru miercuri CExN al PSD, unde se vor lua o serie de decizii ca urmare a finalizării Raportului de evaluare a activității Guvernului.

Surse politice au arătat că Dragnea ia în calcul schimbarea întregului Cabinet Grindeanu, prin retragerea sprijinului politic de către CExN.