ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși este sprijinit la țară, PSD nu a avut și nu are niciun fel de politică pentru zona agrară, pe care o nesocotește cu un dispreț vechi si profund. De ce? Acest statu quo convine de minune multor primari PSD care sunt și mici moșieri locali și mai dau de lucru oamenilor cu ocazia muncilor agricole sau îi țin pe ajutoare sociale pe cei fără posibilități de trai din satul păstorit. 

Dacă ar crea programe prin care tinerii satului ar reveni în țară ca să lucreze pământul și să-l pună la lucru în cooperative, precum în Vest, puterea lor locală ar fi slăbită. Din acest motiv, politica de vânzare a pământului nu-i deranjează. Nicidecum modul în care sunt acordate subvențiile, pentru că ei "se descurcă".
În plus, PSD mai avea în portofoliu și pe cei ce dețin mari exploatații agricole, latifundiarii care-i puteau sprijini masiv cu bani pentru partid, care însă ori au părăsit această viață datorită vârstei, ca Triță Făniță sau Culiță Tărâță, ori au intrat în pușcărie ca Nicolae, ori își vând afacerea unui oligarh gruzin cu cetățenie americană, moldovenească și rusă, ca Porumboiu. 

Ca o paranteză, de exemplu, politicile globaliste în creșterea vitelor au lovit inițial în țăranul care avea una - două vaci în bătătură, în câțiva ani au dezagregat micile fermele de până în 15-20 de vaci, iar apoi în fermele medii, de până în 50-60 de vaci care aveau contracte cu fabricile de procesare ce aparțin corporațiilor de tipul Friesland (Napolact) în Ardeal, și care au schimbat termenii contractelor, punându-i în imposibilitatea de a-și achita sarcinile, fapt care a dus la oprirea acestora și la falimentul fermelor. Au rezistat câteva ferme de sute de vaci, unde se practică o agricultură industrială poluantă și care oferă un produs de foarte slabă calitate.
Asta cumpărați din supermarket pentru copiii voștri! Iar corporațiile își aduc aici surplusul de brânzeturi și alte lactate care deja inunda piețele occidentale.

Orice moratoriu pe vânzarea pământului până la reglementarea acestei piețe lăsate (conștient, probabil) pe mâna speculanților de terenuri și a fermierilor străini care au beneficiat de credite cu dobândă zero, toate măsurile care ar fi putut duce la închegarea unei pături formate din țărani care lucrează pământul în familie sau cooperative, toate acestea sunt străine de acțiunea politică a PSD, care și-ar pierde astfel masiv actuala baza electorală. 
De ce să câștige o alta, când e mai comod să-și păstreze ce are, indiferent de faptul că satul românesc este abandonat complet și stă să dispară printr-o politică neoliberală absolut radicală, susținută inclusiv de Banca Națională.

Încă patru ani de continuare a acestei politici ar duce, probabil, la o situație insurmontabilă: vor dispărea pe cale naturala și țăranii, deja trecuți acum de 50 de ani, și pământul, vândut deja în proporție de peste 40%. 
Astfel va fi răpus un domeniu care ar fi putut să fie motorul economic al unei Românii aflată azi în dezagregare.
De aceea cu atât mai rău îmi pare că un om de valoarea profesorului Avram Fitiu (FOTO), care ar fi putut crea programe de relansare a agriculturii pe baze organice (în toate sensurile date de termen, de la țărani la produsul eco al muncii lor), nu a ajuns să ne reprezinte interesele naționale în Parlamentul țării.

Să nu ne pierdem nădejdea, însă. Să sperăm că vor veni și oameni responsabili care nu se gândesc strict la interesele politice meschine și vom crește o forță politică conservatoare responsabilă.