ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații din Comisia juridică au adoptat un proiect de lege care readuce corona pe capul acvilei din stema țării și impune obligativitatea ca pâna la 31 decembrie 2018, autoritățile publice să înlocuiască stemele și sigiliile existente cu cele prevăzute de în lege.

"Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschide, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 102/1992 privind stema și sigiliul statului, adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege prevede că până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autoritățile publice au obligația să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noile moodele ale acestora, potrivit dispozițiilor legii.

Inițiatorii spun că simbolul coroanei reprezintă "independența, suveranitatea și unitatea națională".

"Până la data amintită, cele două modele de stemă a României, respectiv de sigiliu al statului se pot folosi în paralel”, potrivit sursei citate.

Deputații din Comisia juridică au adoptat și un amendament potrivit căruia „monedele și bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule și după această dată, în paralel cu monedele și bancnotele cu stemă nouă”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților este for decizional.