ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:00 Parlamentul refuză cererea președintelui și votează fără nicio modificare legea care elimină peste 100 de taxe anul viitor.

Decizia a fost luată cu 174 de voturi „pentru” respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă” și o abținere.

În Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.

Comisia de buget-finanțe a dat, miercuri, un raport de respingere a cererii președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, după care aceasta a intrat la votul final în plenul Camerei Deputaților, potrivit News.ro.

Decizia a fost luată cu 13 voturi în favoarea respingerii, 9 împotrivă și o abținere.

Comisia a adoptat raportul de respingere a cererii de reexaminare cu amendamentul intrării în vigoare a legii la data de 1 a primei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, amendamentul fiind formulat de președintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ștefan.

În cadrul dezbaterilor, deputatul USR Cosette Chichirău a solicitat lămuriri privind urgența convocării Comisiei de buget.

„După cutremurul de azi-noapte a căzut sistemul informatic și noi comunicăm prin metode convenționale (...). Cererea de reexaminare vizează o lege care va trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Taxa radio-tv, eliminarea acesteia trebuie să se reflecte în bugetarea acestor două servicii publice. De aici vine urgența. Biroul Permanent s-a întrunit în această dimineață și ne-a făcut această sesizare în raport de urgență, noi nu avem decât să dăm curs acestei sesizări", a afirmat Viorel Ștefan.

Președintele Comisiei de buget-finanțe a mai spus că CCR s-a pronunțat că legea nu conține nimic neconstituțional, el subliniind că „cererea președintelui ține de oportunitate, nu de constituționalitate”.

Deputatul UDMR Erdei Istvan a solicitat scoaterea articolului privind eliminarea taxei radio-tv, propunerea acestuia fiind respinsă cu 10 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

 Știre inițială

Proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale va intra în dezbaterea Comisiei de buget-finanțe, după care va fi votat miercuri în plenul Camerei Deputaților, a anunțat secretarul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, susținând că actul trebuie să fie adoptat înaintea votării bugetului de stat pe anul 2017.

”Este o modificare față de ziua de ieri la programul de lucru, respectiv azi vom începe dezbateri de la ora 10.00 până la ora 12.30. În principal pe respingeri. Și a mai fost aprobat pe ordinea de zi și plx 473/2016, celebra inițiativă cu 102 taxe. Comisia de buget va lucra odată cu plenul, până la ora 13.00 raportul să fie gata și să fie introdus la votul final de la ora 13.00 împreună cu respingerile pe care o să le lucrăm astăzi.

Urgența, fiind vorba de scoaterea unor taxe, e normal să fie premergătoare aprobării bugetului de stat”, a afirmat deputatul Marcel Ciolacu, după ședința Biroului Permanent.

Plenul Senatului a respins marți, cu 82 de voturi, cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva solicitării președintelui Klaus Iohannis votând senatorii PSD, ALDE, UDMR, iar în favoarea acesteia – reprezentanții PNL, USR și PMP - 36 de voturi.