ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ponderea în PIB a bugetului agregat pentru servicii secrete din România este la același nivel ca în Statele Unite, ponderea fiind dublă față de cea din Marea Britanie, a doua mare putere de „intelligence” din lumea occidentală, scrie Petrișor Peiu într-o analiză publicată de Marginalia.ro.

Potrivit autorului, dacă în Statele Unite bugetul destinat serviciilor secrete are o pondere de 0,38 % din PIB, în România ponderea este de 0,35 %, cu precizarea că în cazul țării noastre nu sunt incluse bugetele serviciilor de informatii militare, de la ministerul de interne sau justiție.

„Aceeași pondere este dublă în România față de cea din Marea Britanie, repet a doua mare putere de "intelligence” din lumea occidentală! Un rezultant șocant, mai ales dacă coroborăm și cu raportul dintre bugetele serviciilor secrete și bugetul apărării, un raport care la noi este dublu decât la americani”, subliniază Petrișor Peiu.

Autorul explică și contextul în care are loc comparația acestor bugete.

„America este singura putere globală de astazi, cu mari probleme de contra-terorism acasă (să amintim doar momentul 11 septembrie 2001) și este principala țintă din lume pentru teroriști, hackeri, spălare de bani, etc. Iar Marea Britanie este, totuși, un fost mare imperiu, cu interese multiple pe tot globul și mai este și patria câtorva milioane de musulmani…”, se menționează în analiză.

Așadar, în Statele Unite există 17 agenții de informații, reunite într-un organism de coordonare, numit "Intelligence Community” (Comunitatea de Informații).

„În anul fiscal 2018, finanțarea serviciilor secrete americane a cuprins 8 programe NIP, 10 programe MIP și 4 programe NIP asociate apărării, în contextul în care 6 din cele 17 agenții de informații au activități și finanțări atât în sfera militară, cât și în cea de "intelligence” propriu-zisă. 78,4 miliarde de dolari totalizează bugetul agregat al celor 17 agenții din Comunitatea de Informații, cuprins în cele 22 de programe de finanțare. 57,7 miliarde de dolari reprezintă finanțările programelor NIP ("intelligence” propriu-zis) și 20,7 miliarde de dolari reprezintă bugetul programelor de informații militare (MIP) . Toate programele NIP, respectiv MIP sunt publice și au obiective clare și precise”, explică autorul.

În contextul în care, în Statele Unite, PIB-ul anului 2018 a fost de 20.500 miliarde de dolari, rezultă că bugetul agregat al serviciilor secrete a reprezentat 0,38%, iar bugetul serviciilor secrete ne-militare a reprezentat 0,28%.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, serviciile secrete totalizează 10 agenții, cu un număr total de aproximativ 21.500 de angajați. Toate aceste servicii, la un loc, au consumat, în anul 2018, un buget de 3,2 miliarde de lire sterline. Marea Britanie a avut un PIB de 2.120 miliarde de lire sterline, deci bugetul serviciilor secrete a reprezentat 0,15% din PIB.

În cazul României, pentru servicii, sunt prevăzute următoarele sume:

  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale: 604 milioane lei
  • Serviciul Român de Informații: 2,444 miliarde lei
  • Servicul de Informații Externe: 310 milioane lei
  • Serviciul de Protecție și Pază: 234 milioane lei

Excluzând alte servicii secrete, scrie autorul, ale căror bugete nu apar nicăieri explicit, fiind incluse în alocările bugetare ale ministerelor coordonatoare, bugetul agregat al agențiilor de informații de la noi este de 3,6 miliarde de lei. „Raportat la PIB-ul prognozat de catre Guvern (1.022 miliarde de lei) asta înseamna 0,35%, iar la bugetul apărarii (18,25 miliarde de lei) găsim un raport de 19,7%!”, subliniază autorul.

„Nu aș vrea să trag concluzii într-un domeniu în care nu am nici competențe, nici calificări, dar pot să trag, totuși, o linie: România, o țară mică și săracă, cheltuie cu serviciile secrete aceeași pondere din PIB precum singura putere globală, America și peste trei sferturi din acești bani se duc în salarii! Nu ne aliniem nici la transparența bugetelor cu aliații nostri din NATO. Nici la modalitatea modernă de a finanța programe, nu instituții. Mai mult, alocăm o pondere din PIB dublă decât britanicii și de cinci ori mai mare decât polonezii pentru "intelligence”, ceea ce mă pune, totuși, pe gânduri: oare cât de nepregătiți sunt aliații noștri din NATO?”, concluzionează Petrișor Peiu.

Analiza este disponibilă aici.