ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-ministru Victor Ponta a scris că programele de înzestrare ale României ar trebui să vizeze achiziția de tehnică militară americană, în special a doua escadrilă de avioane F-16, deoarece Statele Unite este singurul aliat militar care ne poate oferi securitate,iar celelalte oferte de înzestrare sunt fie prea scumpe, fie nu sunt necesare, referindu-se la corvetele olandeze și transportoarele blindate germane.

„Unii ar putea spune că e clar că nu ne trebuie corvetele pe care Cioloș dorea să le cumpere la preț dublu din Olanda și nici transportoarele blindate pe care niște șmecheri suspuși și transpartinici tot ne împing să le luăm din Germania - de parcă ne pregătim iar pentru Al Doilea Razboi Mondial sau vrem neapărat să oferim ținte de antrenament pentru rachetele și aviația altora”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

El susține că SUA așteaptă de la România „decizii și bani” în ce privește înzestrarea armatei.

„Pe 24-25 mai, la Bruxelles, are loc Summitul NATO. Noi vom fi reprezentați «activ si dinamic» de dl. Iohannis care va fi pomenit în știri doar dacă iar mută din greșeală steagul Marii Britanii (...) Ori singurul nostru aliat militar care poate să și livreze securitate (vorbesc de SUA) așteaptă mai mult de atât. Promisiunile și președintelui și ale Guvernului (normale) ca și ale unor lideri politici (cam ridicole) care vor să se arate că ei decid sau fac concurs de proamericanism nu sunt suficiente. Americanii așteaptă decizii și bani”, afirmă Ponta.

 Acesta consideră că, în cei șapte ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA, s-au finalizat doar două decizii luate, ambele în timpul mandatului său ca prim-ministru: achiziția a 12 avioane multirol F-16 și eforturile depuse pentru operaționalizarea bazei de la Deveselu.

„Trebuie luate de către Guvern și CSAT (și apoi votate în Parlament) alte două decizii: 1. Pentru că suntem săraci și trebuie să cheltuim banii și cu o gândire pragmatică achiziționăm tehnică de luptă doar de producție americană! Nu suntem nici bogați ca Arabia Saudită și nici nechibzuiți ca Grecia să luăm de la toți; 2. Ne ținem de cuvânt și de o logică strategică și primul lucru cumpărăm a doua escadrilă de avioane F-16 (plus, dacă se poate, rachete defensive Patriot) ca să contăm în secolul 21 - nu în războaie care nu vor mai exista decât în cărțile de istorie”, a conchis Ponta.