ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național al Auviovizualului se opune unei propuneri legislative formulate de deputatul PSD Sorin Avram Iacoban potrivit căreia intonarea imnului național să fie obligatorie la toate stațiile de radio și de televiziune românești care emit pe teritoriul țării.

”Mi se pare că parlamentarii români încă nu price că nu poți să obligi televiziunile să facă și să desfacă, să difuzeze și să nu difuzeze. Rolul principal îl are TVR, Televiziunea Română are acest rol. Nu este deloc binevenită această ingerință, acest pumn care se dă treptat presei românești”, a declarat Valentin Jucan.

Inițiativa legislativă a fost respinsă de majoritatea membrilor CNA. Viorel Vasile Buda a fost singurul care a votat împotrivă. ”Televiziunea română, azi, mâine, nu o să mai transmită nimic. Atunci cine o să transmită Imnul?, a spus el.

În expunerea de motive pentru propunerea legislativă, inițiatorul Sorin Avram Iacoban a scris, între altele, că trebuie să se ia măsuri urgente în dezvoltarea educației în ceea ce privește ”cultivarea sentimentului național”.  ”În învățământul liceal nu se mai cântă imnul național la începutul programului zilnic, iar unele televiziuni românești care emit pe teritoriul României nu au în grila de programe intonarea imnului național, aceeși situație înregistrându-se și în cazul stațiilor radio românești care emit pe teritoriul național”.

În prezent, în actuala formă, România Actualități și posturile publice difuzează zilnic Imnul Național. Astfel, Radio România Actualități difuzează Imnul la ora 4.51 dimineața, în timp ce TVR 1, TVR2, TVR International și TVR 3 îl difuzează de la 6.55.