ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 30:05/ 9:23 Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, s-a deplasat personal pentru a pune lanțuri pe poarta de acces a cimitirului Eroilor de la Valea Uzului. Gestul este unul ilegal, o infracțiune conform Codului Penal, cu atât mai mult cu cât autoritatea asupra acestui cimitir este una centrală, anunță adevărul.ro.

ACTUALIZRE 21:43 Cimitirul de la Valea Uzului a fost închis pentru public pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Consiliului Local din Sânmartin, anunță Consiliul Județean Harghita. „Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus șeful CJ Harghita, Borboly Csaba. Într-un comunicat de presă transmis de CJ Harghita se arată că, miercuri, primarul localității Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei hotărâri a Consiliului Local. La eveniment au fost prezenți și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Becze István și Salamon Zoltán, consilieri județeni, Ferencz Csaba, primarul localității Păuleni Ciuc, și Kencse Előd, primarul localității Sântimbru.

„Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, citat în comunicat.

ACTUALIZARE 14:01 Instituția Prefectului Harghita va ataca în instanță o hotărâre a Consiliului Local Sânmartin prin care se interzice accesul în cimitirul eroilor din Valea Uzului, aceasta fiind ilegală, a anunțat, miercuri, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Acesta a explicat, în ședința Colegiului Prefectural, că hotărârea în cauză a ajuns marți în instituție, a fost analizată temeinic și s-a constatat că este ilegală, motiv pentru care va fi atacată în instanța de contencios administrativ.

„Ieri (marți - n.r.) am primit la sediul instituției, pentru a ne exercita atribuția de tutelă administrativă, o hotărâre numărul 13 a Consiliul Local Sânmartin prin care Consiliul Local, ca și autoritate deliberativă, a hotărât interzicerea accesului în cimitirul eroilor din Valea Uzului. Este foarte clar că, împreună cu colegii juriști din Instituția Prefectului am analizat și ieri și în această dimineață acest act administrativ, care, vă spun foarte clar, trebuie analizat strict din punct de vedere juridic, fără alte interpretări. De aceea, Instituția Prefectului, eu personal consider că această hotărâre, acest act administrativ, nu este în concordanță cu prevederile legale, deci este ilegal. În cursul zilei de astăzi vom face demersurile necesare pentru a demara o acțiune la instanța de contencios administrativ pentru anularea acestei hotărâri, a acestui demers extrem de nesănătos și care vine în contradicție cu legea", a declarat Jean-Adrian Andrei.

Prefectul a prezentat câteva din motivele pentru care se va cere anularea hotărârii în instanță, punctând faptul că se încalcă atât Constituția, cât și alte prevederi legale.

„Pentru a vă spune doar câteva din motivele pentru care acest act este ilegal este faptul că se aduce atingere dreptului la liberă circulație, garantat de articolul 25 din Constituția României și a Tratatului de aderare a României la UE și nu respectă dispozițiile articolului 13 din legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea unui act normativ. Dincolo de toate tensiunile create în ultimul timp, nu cred că această soluție adoptată de Consiliul Local Sânmartin aduce un plus, ca dovadă Instituția Prefectului va reacționa ca atare și, în cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.), vom depune la instanța de contecios administrativ, până la ora 13. Pentru că am înțeles că până la ora 13, cu presă și cu toată lumea se va închide acest cimitir. Eu vă spun că nu se va închide, pentru că actul administrativ, în momentul atacării lui, este suspendat de drept", a conchis prefectul.
 
Știrea inițială

Primăria din localitatea Sânmartin, pe raza căruia se află cimitirul internațional de la Valea Uzului, a emis o hotărâre prin care „se interzice accesul în incinta Cimitirului Eroilor din Valea Uzului cu excepția acțiunilor de mentenanță, pe o durată de 30 de zile de la data intrării în vigoare prezentei hotărâre”(am păstrat grafia originală).

Decizia a fost luată de Consiliul Local al comunei Sânmartin, „întrunit în ședința extraordinară din data 23 mai 2019” și la inițiativa primarului Gergely Andras, se arată în documentul primit pe adresa redacției.

Decizia vine în contextul în care mai multe organizații și-au anunțat intenția de a veni la Valea Uzului, pentru a-i comemora pe eroii români îngropați acolo, cu ocazia Zilei Eroilor.
 
Reamintim că decizia de a marca prezența soldaților români îngropați în cimitirul internațional de la Valea Uzului a stârnit un scandal în rândurile UDMR, care a amenințat că rupe protocolul cu coaliția PSD-ALDE, dacă aceasta nu „rezolvă problema”.
 
La un moment dat, câțiva etnici maghiari au acoperit crucile soldaților români cu saci de plastic.