ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Sorin Grindeanu a participat, în această dimineață, la prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru trecerea la moneda euro. La reuniunea de la Palatul Victoria au mai fost prezenți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, și ministrul Economiei, Mihai Tudose.

„Ne întâlnim într-o perioadă în care știm cu toții, la nivelul Uniunii Europene, există tot felul de dezbateri privind viitorul construcției europene. Noi credem că acest viitor sau aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol”, a declarat premierul Grindeanu, la deschiderea dezbaterilor. 

„De la discuția cu o Europă cu mai multe viteze, acum, după reuniunea de la Roma, s-a ajuns la o Europă cu mai multe ritmuri. Dar, aceste ritmuri nu trebuie să ne diferențieze, ci tocmai să arate că noi cu toți mergem în aceiași direcție. Iar eu cred, că întâlnirea noastră de astăzi are și acest scop. Trebuie să demonstrăm că România este hotărâtă să susțină, în continuare, politicile de coeziune, în interiorul Uniunii, și să arătăm că toți avem același scop: o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au același țintă”, a subliniat premierul României.

Sorin Grindeanu spune că sarcina Comitetului Interministerial „este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda euro să fie cât mai lină pentru cetățeni. Și aici trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la euro, pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră, care în mod natural întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem, astăzi, și vom fi și în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros. Cealaltă dimensiune a sarcinii noastre, este să ne asigurăm că această convergență monetară se face în paralel cu convergența veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile sau aproape, de cele din alte state membre ale Uniunii Europene.”