ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Tudose a scris pe Facebook că refuză orice dialog legat de autonomia unei părți a țării, considerând că discuțiile sunt în afara legii. 

Reacția vine ca răspuns la mesajul dat de un lider UDMR, care spunea că Tudose a jignit miercuri profund și a amenințat nevoalat comunitatea maghiară.

„În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului", se arată în postarea premierului Mihai Tudose.
 
Într-o intervenție televizată, Tudose a fost și mai dur. „Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al incercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, in loc sa fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cat timp canta ei acolo, la ei in curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Mihai Tudose la Realitatea TV, citat de realitatea.net.


Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a declarat că premierul Mihai Tudose a „jignit profund și a amenințat nevoalat” comunitatea maghiară din Secuime, adăugând că îi cere lui Tudose să își retragă declarația cu privire la propunerea UDMR pe tema autonomiei.

„Declarațiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziția sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund și a amenințat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declarație politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeași părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înțeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-și retragă imediat declarația și să își ceară scuze public!”, a precizat Balint, potrivit unui comunicat al UDMR.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, referitor la declarația comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală și cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ȘI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Liderii celor 3 formațiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT și PCM – au semnat, luni, o declarație comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală și cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 și ”codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituției.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identității etnice, a culturii și limbii maghiare pe pământul natal.