ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la începutul protestelor anti-PSD, pe 18 ianuarie, Liviu Dragnea & co au susținut că se urmărește o lovitură de stat împotriva puterii instalate în urma alegerilor din decembrie.

Inițiatorul din umbră al acestor mișcări subterane ar fi fost președintele Iohannis. Evident, președintele și susținătorii protestelor au negat cu vehemență această variantă.

Cu toate acestea, un ziarist experimentat, vechi susținător al Regelui Mihai și al partidelor istorice, Marius Ghilezan, a susținut încă din decembrie că președintele ar urma să dea o lovitură, cu ajutorul serviciilor secrete.

Marius Ghilezan afirma că președintele a început toată această mișcare prin refuzul nominalizării lui Sevil Shaiddeh pentru funcția de premier.

„Prin refuzul nominalizării lui Sevil Shhaideh în funcția de premier, Klaus Iohannis stârnește prima criză politică a ultimilor ani. Va birui sau va fi un al doilea învins al serviciilor? Iată întrebarea”, scria el atunci.

Ghilezan era sigur că președintele nu se poate opune PSD decât în două feluri: fie alături de opoziția din Parlament, fie alături de serviciile secrete.

„Klaus Iohannis, prin încăpățânarea sa, își joacă mandatul. Din profilul său psihologic nu reiese spi­ritul războinicului. Pe ce se bazează? Pe o opoziție firavă sau pe serviciile secrete? Eu de la început am crezut în a doua variantă. Dar de dragul opoziției să sacrifice stabilitatea statală?”, se întreba jurnalistul.

Ziaristul afirmă că serviciile secrete nu sunt de partea PSD.

„Mulți susțin că Securitatea e de partea urmașului FSN. Nimic mai greșit. Ea este asemenea caracatiței care se reorientează. E permanent acolo unde se află pupitrul de comandă. Dar CSAT-ul nu este îndrituit să se amestece. Și ce e de făcut?

Klaus Iohannis renunță la binemeritata sa vacanță din Miami. Rămâne acasă și organizează rezistența. Cu ce preț? Rămâne cu Dacian Cioloș, un premier singur în calea furtunii, de ți-e milă în ce situație critică a ajuns. Numai premier să nu fii atunci când se dau loviturile de stat.

Sigur că implicarea chiar voalată a serviciilor secrete tot o lovitură de stat maschează. Poate rămâne Cioloș la Guvern, dar cu deficite majore de democrație.

E mare lucru să știi să te declari învins. Ai pierdut azi o luptă, dar mâine poți lansa o nouă ofensivă. Cu poli­tica de budoar și cu șantaje securistice poți trece iarna, dar primăvara e anotimpul ieșirii sindicatelor în stradă, când nici mama Unchiului Sam nu-l va mai putea salva pe Klaus Iohannis”, a încheiat Marius Ghilezan.