ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul UDMR al municipiului Satu Mare se opune acordării titlului de titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu.

Propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu a venit încă din luna februarie a.c. din partea domnului drd. ing. Neculae Preda, Maestru al sportului – Aeronautică. Acesta a sesizat în scris Primăria municipiului Satu Mare, cu propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu, anunță Dan Tănasă pe site-ul său.

În memoriul adresat primarului UDMR din Satu Mare, Kereskényi Gábor, se menționează faptul că „La 19 mai 2017, se împlinesc 85 de ani de la recordul mondial absolut la salt cu parașuta de la Sacramento, California, US, a "Reginei Aerului”, prima femeie parașutist din Romania, aviatoarea Smaranda Brăescu. Destinul a legat-o pentru eternitate de municipalitatea de pe malul Someșului, Satu Mare. La mitingul de la Satu Mare din 17 august 1930, pe un vânt tare și turbulență atmosferică puternică, Smaranda suferă un groaznic accident, soldat cu o dubla fractură la picior și mai multe coaste rupte, urmate de o spitalizare îndelungată la Satu Mare și imobilizare la pat de aproape șase luni”.

Din nefericire, propunerea domnului drd. ing. Neculae Preda, Maestru al sportului – Aeronautică, s-a lovit mai întâi de indolența angajaților Primăriei Satu Mare, care au refuzat să răspundă în termen legal sesizării, pentru ca mai apoi propunerea să fie pur și simplu refuzată de primarul UDMR din Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Motivul invocat de edilul UDMR din Satu Mare este ridicol: propunerea nu se încadrează în regulament. Astfel, art. 6 al regulamentului prevede următoarele:

Titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Satu Mare se poate acorda:

a) unor personalități care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea unor noi legături științifice, culturale, sportive sau economice cu efecte (favorabile) benefice pentru municipiul Satu Mare;

b) cetățenilor români sau străini care desfășoară activități caritabile in municipiul Satu Mare, iar beneficiarii acestor activități sunt orfani, bătrâni, copii abandonați, persoane cu nevoi speciale, sau instituții care adăpostesc și îngrijesc astfel de persoane asistate;

c) personalități care, prin realizările lor deosebite au contribuit la construirea ori promovarea unei imagini pozitive a municipiului Satu Mare în țară și străinătate;

d) unor sportivi, artisti născuți sau formați în municipiul Satu Mare, cu rezultate deosebite în competițiile sportive sau artistice internaționale sau naționale.

e) Unor personalități deosebite de nivel internațional ori național care vizitează municipiul Satu Mare și care contribuie la promovarea imaginii comunității noastre.

Cum legendara aviatoare Smaranda Brăescu nu se încadreză la niciuna dintre aceste prevederi legale, edilul UDMR din Satu Mare refuză pur și simplu să onoreze memoria Smarandei Brăescu, invocând lipsa unui cadru legislativ. Asta în ciuda faptului că acest cadru legislativ ar putea fi modificat imediat, în următoarea ședință de Consiliu Local, pentru a face posibilă acordarea titlului.

Primarul UDMR din Satu Mare se mulțumește astfel să refuze acordarea respectului cuvenit memoriei aviatoarei Smaranda Brăescu.

Smaranda Brăescu, (n. 21 mai 1897, Hănțești, România – d. 2 februarie 1948, Cluj, România) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România.

În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Semnatară, alături de alte 11 personalități (între care: generalul Aldea, prof. univ. dr. Grigore T. Popa), a unui memoriu prin care se condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, document înaintat Comisiei Aliate de Control, de fapt delegatului american, care l-a predat celui sovietic. Ascunsă de oameni de suflet - prof. univ. Ion I. Gheorghiu din Iași și preotul Matei Dumitru - nu a mai fost găsită niciodată.