ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recenta adoptare de către Parlamentul de la Budapesta a unei legi care ar duce la închiderea Universității Central Europene (CEU) scoate la iveală detalii interesante.

Astfel, Alin Teodorescu, fost consilier al lui Adrian Năstase și fondator al Institutului pentru Marketing și Sondaje (IMAS), a mărturisit despre legătura strânsă dintre Grupul de Dialog Social (GDS) și magnatul George Soroș. Într-o postare de pe facebook, Teodorescu și-a amintit cum i-a propus lui Soroș să înființeze CEU la Timișoara, dar s-a lovit de refuzul Guvernului Petre Roman. 

Grupul de Dialog Social (GDS) a negat întotdeauna legăturile ombilicale cu George Soroș. Alin Teodorescu a fost primul președinte al GDS, dar și membru al Fundației Soroș din România. Membrii marcanți ai GDS, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu sau Horia Roman Patapievici, au fost acuzați de academicianul Nicolae Breban că și-au finanțat proiectele cu bani de la Soroș

Acum, Teodorescu își dorește ca CEU să se mute la Timișoara sau Sibiu.
 

„În februarie 1990, în a doua sa vizită în România, i-am vorbit lui George Soros despre proiectul unei universități internaționale care sa fie bazată la Timișoara. I-am explicat pe scurt (știa destule, nu era nevoie de vorbărie) că societatea românească este uluitor de închisă și că deschiderea trebuie sa se realizeze și prin educație universitară. 

Cu acordul dânsului, am făcut o cerere către prim-ministrul Petre Roman să ne sprijine în acțiunea noastră, explicând că Timișoara este locul unde a început Revoluția română și este un spațiu multicultural în care românii, ungurii, sârbii, evreii, germanii trăiesc în bună pace. Dl. Petre Roman a trimis scrisoarea la dl.Mihai Drăgănescu, academician, profesor universitar și vice-prim-ministru care ne-a explicat în detaliu cum o universitate internațională la Timișoara ar fi afectat identitatea națională. Să nu uităm de unde am pornit…

În următoarele luni, am fost împreună cu George Soros în Austria, Ungaria, Cehoslovacia încercând să obținem acordul guvernelor respective pentru o universitate internațională. Numai în Cehoslovacia am găsit înțelegere din partea președintelui Vaclav Havel, care ne-a alocat clădirea fostelor sindicate și a desemnat-o pe sora sa, Dasha Havleva, să se ocupe de organizarea universității. Dar Cehoslovacia s-a desființat, iar conducătorii Cehiei și Slovaciei nu au acceptat deloc ideea unei universități internaționale pe teritoriile lor. 

Până la urmă, tânărul primar liberal al Budapestei, Gabor Demszky (a fost primar între 1990 și 2010, câștigând alegerile la pas…) a găsit o formă de înființare a universității, i-a oferit un spațiu larg pentru a construi campus-ul, biblioteca, sălile de curs, laboratorarele de cercetare etc. Pe Gabor Demszky l-a convins și Miklos Vasarhely, fost secretar al lui Imre Nagy, anchetat la Snagov de tatăl lui Petre Roman…Miklos m-a ghidat ani de zile în detaliile conducerii unei fundații. În ciuda unor probleme cu unele cadre universitare, românii au fost printre cei mai numeroși studenți ai CEU, cel puțin până în 2000.

Acum Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei, profund preocupat de identitatea națională maghiară, amenință CEU cu închiderea. Nu spun nimic despre faptul că bursa dlui Orban la Eotvos Lorand University din Budapesta a fost plătită de Fundația Soros. Nu spun nimic despre faptul că universitatea a pregătit zeci de mii de studenți din peste o sută de țări. Mă gândesc doar că primarul Timișoarei sau primărița Sibiului ar putea oferi spațiu și clădiri către Central European University să se mute acolo unde i-ar fi fost locul de la bun început. 
Nu am fumat nimic. Nu mi-am băgat nimic în venă. Orice om ar dreptul să viseze”, a scris Teodorescu.