ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Brexitul și 'puciul' din Turcia sunt "două elemente ale crizei ordinii nord-atlantice și deci, ale lumii așa cum o știm", scrie profesorul Radu Baltasiu pe blogul propriu.

Directorul general al Direcției Românii din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul Institutului Cultural Român notează că "„Europa” nu există în sine, ci, ca un complex ideatic care-și subordonează un întreg ansamblu social și strategic". De asemenea, afirmă profesorul, "Nici SUA, nici UE nu mai au credibilitate, proiectul de securitate european pare a se fi dizolvat într-o agendă secundară, neeuropeană, pendinte de marxismul cultural (multiculturalism), în timp ce Turcia lui Erdogan revine la conduite străine de ceea ce a întemeiat-o ca putere modernă, reislamizându-se".

Iată textul integral:

Să mai legăm puțin lucrurile acestea de se dezleagă, pentru a înțelege unde suntem. (A propos, abilitatea de a percepe pe acest „unde” pare cea mai periclitată abilitate câștigată de om de la apariția sa pe pământ, după aceea a credinței).

Brexitul și „puciul” din Turcia, două elemente ale crizei ordinii nord-atlantice și deci, ale lumii așa cum o știm.

Încă un bloc din ordinea postbelică se clatină, mai mult decât cu alte prilejuri: anume relația dintre Turcia și SUA.

Pentru că ordinea pe care o știm, mai mult sau mai puțin estompat, manifestă așa numita Pax Americana, pare realmente zguduită pe cei doi piloni ai săi europeni: în Atlanticul de Nord prin UE și la încheietura dintre Europa și Asia, prin relația privilegiată a Turciei cu SUA. Nu trebuie decât să ne amintim că proiectul UE este o consecință organizatorică a Planului Marshall* (1947), lucru uitat în mod curios de cei care sărbătoresc „Europa” la 9 mai, iar Turcia a fost stabilizată prin Doctrina Truman (1947)**. Truman a înțeles că Europa nu poate fi securizată dacă nu-și pornește motorul social (Planul Marshall), așa încât masa muncitorilor înfometați să nu treacă în masă la etapa a doua a  haosului de după război, anume revoluția bolșevică și, în același timp, dacă nu își asigură porțile dinspre Caucaz și Strâmtori (sprijinul acordat Turciei prin Doctrina Truman). „Europa” nu există în sine, ci, ca un complex ideatic care-și subordonează un întreg ansamblu social și strategic. Toate acestea par a se prăbuși astăzi. Nici SUA, nici UE nu mai au credibilitate, proiectul de securitate european pare a se fi dizolvat într-o agendă secundară, neeuropeană, pendinte de marxismul cultural (multiculturalism), în timp ce Turcia lui Erdogan revine la conduite străine de ceea ce a întemeiat-o ca putere modernă, reislamizându-se (Al Monitor, iun. 2015).
 
Dacă primul pilon trece printr-o perioadă de criză vizibilă, de astă dată foarte limpede prin Referendumul britanic de ieșire din UE (iunie 2016), cel de-al doilea se referă la slăbirea relației speciale dintre SUA și Turcia pe falia fierbinte dintre Caucaz și Strâmtori, cu linii de forță până la Marea Roșie.

Dincolo de orice speculații și intervenții, de „bețe prin gard” ale serviciilor speciale (care sigur n-au stat degeaba) ostile stabilității în zonă, este clar că ceva se întâmplă:
1. Decapitarea soldatului „pucist” pe un pod peste Bosfor. (Napoca News, 16 iul. 2016) - care introduce la nivelul evidenței islamismul radical în „democrația” lui Erdogan.
2. Declarația primului ministru turc evident ostilă SUA - calificată aproape direct ca fiind „dușman al Turciei”: „Premierul Binali Yildrim a spus că orice țară care îl sprijină pe Gulen  (dizident exilat în SUA - n.n.) „nu va mai fi prietenă a Turciei și va fi considerată în război cu Turcia”.”(România Liberă, 16 iulie 2016)

Principala urmare, dincolo de emoționalitatea care poate fi ușor manipulată, pare a fi ceea ce va urma după epurarea sistemului juridic turc, după demiterea imediată a aproape 3000 de judecători (Napoca News, 16 iul) (alte surse spune că aceștia au fost arestați - Telegraph, 17 iul. 2016)! Nu doar că puciștii au fost arestați, dar de unde demite Erdogan (prin, desigur, Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor) o bună parte din sistemul judiciar? Nu cumva prin plasarea Turciei pe o paradigmă care rupe, de astă dată mai limpede ca niciodată,  cu ordinea postbelică? Și cu ce vin susținătorii lui Erdogan? Cu practici islamiste. Aceleași care și-au făcut intrarea în Anul Nou (ce coincidență!) în gările din Germania, când 1200 de femei au fost batjocorite sub ochii forțelor de ordine și ale establishmentului multikulti de 2000 de tineri arabi (Cotidianul, 12 iul 2016).

Provocarea este, deci, încrederea. Fărâmițarea UE și traseul centrifug al Turciei contemporane față de ideea în raport cu care aceste două structuri au fost ideatic gândite după al doilea război mondial, sunt semnele unei noi epoci, perioadă de schimbare, fără un înlocuitor credibil. Dar mai crede cineva în UE, sau în SUA, în ordinea postbelică? Cred că primii care au renunțat au fost chiar făuritorii ei. Fără renașterea idealismului la nivelul elitelor poltice și intelectuale, ne paște haosul. Iată ce spunea, premonitoriu, Ion Rațiu, prin 2002:
„Mergem spre o Restaurație [a comunismului]. Revoluțiile și schimbările anului 1989 se irosesc. Din cauza carenței Occidentului, în primul rând.” (2002, p.85)

Pentru că fără unificarea spirituală a spațiilor, nu prin alăturarea lor tolerată ...
„Europa nu există. Nu există unitate spirituală. Ceea ce numim noi astăzi spirit european este o atitudine precumpănitor anglo-saxonă, aș zice specific anglo-saxonă, care nu isbutește a încadra decât nord-vestul Europei, lăsând în afara acestei structuri spirituale în bună măsură sudul și întru totul sud-estul și estul continentului. De altfel, această structură nici nu definește spiritul european ca atare; ci însemnează pur și simplu, o preponderență istorică, pe o anumită perioadă: cea care începe ca renașterea. ... Dacă însă „spiritul european” nu e o realitate unitară, ci numai unul din aspectele (și anume cel mai prestigios la un moment dat) ale unui conglomerat de spiritualități, - impenetrabile, ca toate formele de cultură, - nu se mai poate vorbi, din acest punct de vedere cel puțin, de o solidaritate europeană. ...” (Nae Ionescu, Cuvântul, 16 aprilie 1931)


* Suportul financiar pentru statele din Vestul Europei a fost acordat de SUA prin intermediul Administrației Cooperării Economice (Economic Cooperation Administration - ECA). Pe baza ECA a fost creat Comitetul Cooperării Economice Europene, ulterior înlocuită de către Organizația pentru Cooperarea Economică Europeană, devenită astăzi Uniunea Europeană. Vezi Britannica, „European Recovery Program” (1948-1951)
** Pentru Doctrina Truman, vezi „Department of State. Office of the Historian. Milestones, 1945-1952. The Truman Doctrine”,
https://history.state.gov/milestones/1945-1952/truman-doctrine

Ionescu, Nae (1990), „Înspre realitățile noastre” (16 aprilie 1931), în Roza Vânturilor, Ed. Roza Vânturilor, București, pp.91-94


Rațiu, Ion (2002), Marele lobby: România în NATO, București: Regent House

Al Monitor, iun. 2015, „The Islamization of Turkey”,
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/06/turkey-concerns-grow-of-islamized-economy-and-social-life.html
Cotidianul, 12 iul. 2016, „Anchetă în Germania. A fost stabilit numărul femeilor agresate în noaptea de Anul Nou”, http://www.cotidianul.ro/a-fost-stabilit-numarul-femeilor-agresate-in-noaptea-de-anul-nou-284445/s 
Daily Mail, 15 iul. 2016, „Nice attack was due to ‘decades of multiculturalism and political correctness’ says Polish Interior Minister”,
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3692437/Nice-attack-decades-multiculturalism-political-correctness-says-Polish-Interior-Minister.html 
Napoca News, 16 iul. 2016, „Militar turc rebel decapitat de mulțimea furioasă. Susținătorii lui Erdogan scandează în stradă: Allahu Akbar!”
http://www.napocanews.ro/2016/07/militar-turc-rebel-decapitat-de-multimea-furioasa-sustinatorii-lui-erdogan-scandeaza-in-strada-allahu-akbar.html
Napoca News, 16 iul. 2016, „A înnebunit Erdogan? 2.745 de judecători turci demiși după puci”
http://www.napocanews.ro/2016/07/a-innebunit-erdogan-2-745-de-judecatori-turci-demisi-dupa-puci.html
România Liberă, 16 iulie 2016, „Turcia cere SUA extrădarea clericului Gulen: Cine îl adăpostește este în război cu Turcia. Poziția SUA și a clericului musulman”,
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/declaratie-dura-a-premierului-turc--cine-il-adaposteste-pe-gulen-este-in-razboi-cu-turcia--422984
Telegraph, 17 iul 2016, „Live  Turkey coup: President Erdogan rounds up thousands of soldiers and opponents, after clashes in Ankara and Istanbul that leave '265 dead'”,
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/16/turkey-coup-president-erdogan-says-military-elements-guilty-of-t/