ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propunerea legislativă pentru prevenirea și combaterea antițigănismului a trecut tacit, luni, de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere și adoptare, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, proiectul definește „antițigănismul” ca fiind atât percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităților rome sau lăcașurilor lor de cult, tradițiilor și limbii romani.

Actul normativ prevede pedepse cuprinse între 3 luni și 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepții sau doctrine antițigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziția publicului de materiale din aceeași categorie sau inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Totuși, potrivit proiectului, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menționate, dacă denunță autorităților existența organizației, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.

Prin organizație cu caracter antițigănist se înțelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care își desfășoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor antițigăniste. Prin simboluri antițigăniste se înțelege drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul.

Prin materiale antițigăniste se înțelege imagini, mesaje text, conținut audio-video, precum și orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul.

Actul normativ a fost inițiat de parlamentari din cadrul minorităților naționale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP.

Așa cum a informat ActiveNews, inițiatorii motivează că această propunere legislativă este necesară deoarece doctrinele anti-rome nu au putut fi combătute prin actuala legislație.
 
Legea este organică, iar Camera Deputaților este for decizional.