ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepreședintele PNL București Ovidiu Raețchi le-a transmis scrisori deschise primarului Capitalei, Gabriela Firea, și consilierilor generali prin care le solicită să susțină proiectul "Marii grădini centrale" a Bucureștiului.

 "Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a vă propune în mod public să vă asumați și să susțineți proiectul Marii grădini centrale a Bucureștiului, care presupune ca zona din jurul Palatului Parlamentului să fie redată cetățenilor prin integrarea sa într-un circuit verde care să cuprindă Casa Academiei și Parcul Izvor. Având în vedere demersurile juridice complicate în această direcție, dar și necesitatea de a amenaja și împăduri zona, este esențial ca acest proiect să fie demarat urgent dacă dorim ca zidurile Parlamentului să fie înlăturate concomitent cu inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Cu siguranță, punerea în practică a acestei idei ar rezolva o serie de probleme pe care le are Bucureștiul la ora actuală", afirmă Raețchi, în scrisoarea deschisă adresată primarului Capitalei.

Liberalul argumentează că Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu cele mai puține spații verzi pe cap de locuitor și un oraș "campion la poluare", susținând că "Marea grădină centrală" ar integra nu mai puțin de 35 de hectare în circuitul verde al Capitalei. El adaugă că acest proiect ar asigura un spațiu semnificativ pentru evenimente culturale și de divertisment, iar traficul nu ar mai fi blocat.

"Oriunde în Occident, Parlamentul nu este izolat de restul orașului, ci localnicii, turiștii se pot plimba nestingheriți în proximitatea sa", precizează deputatul PNL.

El arată că acest proiect este susținut de arhitecți renumiți, de lideri de opinie din spațiul public, de societatea civilă, iar aplicarea sa nu ar implica mari costuri.

"Nu suntem în campanie electorală, deci demersul meu sau al dumneavoastră nu poate fi suspectat că ar fi unul electoral. Așa că vă propun, pe această cale, să lăsăm distanțele politice deoparte și să luați în calcul asumarea și punerea în practică a acestui proiect, împreună cu Consiliul General al Primăriei București. Faptul că primarul Sectorului 5, domnul Daniel Florea, a dat dovadă de curaj și s-a alăturat demersului meu reprezintă un model. Vă stau la dispoziție pentru a stabili o întâlnire de lucru pentru a discuta despre Marea grădină centrală", completează liberalul.

În scrisoarea către consilierii generali, deputatul PNL arată că în anul 2018, la centenarul Unirii, zidurile Parlamentului trebuie să fie dărâmate.

"În 2018, la centenarul Unirii, zidurile Parlamentului trebuie să dispară, într-un gest simbolic de eliminare a distanței între aleși și alegători și este important ca demersurile să fie începute acum, pentru ca acestea să fie înlăturate concomitent cu inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Vă stau la dispoziție pentru prezentarea proiectului și pentru o discuție aplicată pe această temă", precizează Raețchi.

În opinia sa, Marea grădină centrală ar putea deveni un punct de atracție pentru turiști și bucureșteni.