ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul român de Externe a reacționat după declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că România ar putea fi în vizorul rachetelor ruse ca urmare a găzduirii scutului antirachetă, anunță Digi 24.

Iată comunicatul integral al MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe își exprimă surprinderea cu privire la poziția exprimată în 27 mai 2016, la Atena, de președintele Federației Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România.

Această pozitie relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale. Reamintim și cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu strictețe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu și conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat.

Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă.

În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condițiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluțiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”.