ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarația ambasadorului SUA, Hans Klemm, cu referire la situația țiganilor ajunși în secolul XIV în Țările Române, făcută cu ocazia aniversării a 160 de ani de la eliberarea romilor din robie, a născut reacții din partea românilor pe facebook, dar și din partea cititorilor ActiveNews.

Reprezentantul SUA în România afirmase că "Romii care au ajuns în Valahia și Moldova în a doua jumătate a secolului al XIV-lea au avut parte de o primire crudă. În următorii 500 de ani, ei au fost ținuți în robie. Au fost cumpărați, vânduți, schimbați, familiile le-au fost destrămate, iar propriile vieți erau mereu la mila stăpânilor lor. Printre stăpâni s-a numărat Biserica Ortodoxă Română, care a folosit romii ca muncitori pe pământuri ale bisericii, precum cele de aici, ale acestei renumite mânăstiri".

Dacă doriți să-i transmiteți un mesaj ambasadorului SUA în România o puteți face intrând pe facebook,acolo unde Hans Klemm a stabilit o sesiune de discuții cu utilizatorii români, marți de la ora 15:00. Pentru a intra și a dialoga cu reprezentantul administrației Obama faceți click pe acest link.


 

 

Jurnalistul Dan Tănasă, cunoscut luptător pentru drepturile omului, a scris pe facebook: "Adevărul este că îți trebuie tupeu să vorbești de România secolului XIV când în SUA oamenii erau tratați mai rău ca animalele și în secolul XIX".

Bogdan Duca, cunoscut analist politic, a comentat afirmând: "SUA, care a terminat cu rasismul ca politică de stat acum 50 de ani, vine să ne aducă aminte certător că am eradicat sclavia cu vreo 20 de ani înaintea lor și că discriminarea statului pe criterii rasiale nu a mai fost o problemă în România din 1944, deci cu vreo 25 de ani înaintea lor.
Nu mai spun că nu văd pe ambasadorul SUA din Arabia Saudită condamnând încălcările flagrante ale drepturilor omului din țara aceea- aliat strategic și prietenă bună a SUA. În schimb îs morți de îngrijorare că homosexualii nu se pot "căsători" în România, și ca atare marșurile lor "gay pride" din București sunt pe jumătate alcătuite din diplomați americani....
Dar așa e când ești condus de curve și nu de oameni politici- te comporți după logica: "clientul nostru, stăpânul nostru." 

Un alt utilizator, Mario Pop, a postat câteva imagini din America anilor '60, în care segregarea rasială era în floare, afirmând: "Se pare ca domnul ambasador/guvernator a devenit subit amnezic in ceea ce priveste Statele Unite din 1963, de unde ilustram doar cateva imagini ,consider edificatoare. Romania secolului XIV vs America anului 1963 (mai jos)".

 
 

Explicație foto: SUS. Toalete pentru femei albe. JOS: Apă de băut. pentru albi la stânga, pentru cei de culoare la dreapta.