ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Principalele partide politice ale țării au reacționat după ce sute de persoane au manifestat azi în fața Parlamentului împotriva obligativității vaccinării, cerând ca părinții să aibă dreptul să aleagă dacă își vaccinează sau nu, copiii.

 Astfel, Partidul Social Democrat (PSD) s-a pronunțat „fără rezerve” pentru adoptarea legii vaccinării obligatorii. PSD-iștii s-au folosit de facebook pentru a transmite un apel la adoptarea legii. 

„Dintre toate statele europene, #România este țara cu ce mai mică rată de vaccinare.. Principalele cauze ale acestei rate scăzute sunt neprezentarea la vaccinare și disfuncționalitățile în furnizarea vaccinului”, se menționează în postare.


Reprezentanții social-democraților sunt de părere că răspândirea extrem de rapidă a coronavirusului „ne arată cât de vulnerabili suntem în fața unei epidemii”. Aceștia ignoră faptul că respectivul virus a inițiat dintr-o țară cu vaccinare obligatorie și tocmai într-un astfel de stat a făcut cele mai multe victime.

„Poliomielita, rujeola, rubeola, tusea convulsivă, oreionul sau hepatita B sunt câteva dintre bolile infecțioase care pot declanșa oricând epidemii, dacă vaccinarea este oprită sau coboară sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. #PSD susține fără rezerve #vaccinarea obligatorie a copiilor pentru a-i proteja în fața #riscurilor epidemice. 79% din populație susține același lucru! Facem apel către toate forțele politice parlamentare să #susțină proiectul PSD privind vaccinarea!”, se mai menționează în postare.

De menționat este faptul că proiectul acestei legi a fost blocat în Parlament la intervenția personală a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care „avea rezerve” față  necesitatea acestui act normativ. Odată schimbarea conducerii, PSD și-a schimbat și radical opțiunea, se pare.

De cealaltă parte, Partidul Național Liberal (PNL) - prin vocea președintelui Ludovic Orban, se pronunță pentru mai buna informare și responsabilizarea părinților. Liderul PNL a evitat să spună dacă este de acord cu pedepsirea părinților care refuză vaccinarea.

„Am avut o dezbatere pe tema asta. În principiu, suntem de acord să găsim o formă de responsabilizare a părinților în vederea vaccinării, rămâne în schimb să stabilim detaliile acestei legi, pentru că numai așa să emiți un proiect de lege... În primul rând, statul trebuie să asigure vaccinurile necesare pentru toate categoriile de boli pentru care se fac vaccinările, într-un număr suficient, astfel încât să permită vaccinarea tuturor celor care doresc. În al doilea rând, trebuie făcute campanii de informare cu consecințele negative ale nevaccinării și, în mod evident, trebuie găsită o formă de responsabilizare a părinților, că practic părinții iau decizia pentru copii, dacă își vaccinează copiii", a spus Orban după Biroul Executiv al PNL.


Întrebat dacă ar trebui sancționați părinții care nu își vaccinează copiii, el a răspuns: „Asta este o chestiune care este în dezbaterea Camerei Deputaților. Specialiștii noștri își exprimă un punct de vedere în cursul acestei dezbateri, după care vom decide”.