ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cernea Remus-Florinel - deputat independent, Cristian Horia - deputat PNL, Dumitrache Ileana Cristina - deputat PSD, Gunia Dragoș-Ionel - deputat independent și Sturzu Mihai-Răzvan - deputat independent au depus recent la Senat un proiect de lege privind parteneriatul civil.  

Ȋn decembrie 2013, Remus Cernea înregistrase, tot la Senat, o propunere legislativă privind parteneriatul civil ce a fost respinsă definitiv în iunie 2014. Patru luni mai târziu, în octombrie 2014, Cernea depunea o inițiativă similară, respinsă de Camera Deputaților în decembrie 2015. Trei luni mai apoi, adică la 3 martie anul curent, Remus Cernea revine cu o nouă propunere legislativă privind parteneriatul civil. 

E oare vorba doar de perseverență aici? „Ȋnsușirea este numită perseverență, când este folosită pentru o cauză bună, și încăpățânare, dacă e pusă în slujba unei cauze rele”, spunea scriitorul englez Lawrence Sterne. 
De data aceasta, ca să nu mai aștepte din nou încă un an de zile până la respingerea proiectului pentru a o lua iarăși de la capăt, deputatul independent a solicitat ca dezbaterea acestui proiect de lege să fie făcută în regim de urgență. Cererea i-a fost respinsă.

Pentru ce se luptă Remus Cernea? „Parteneriatul civil este un contract încheiat în fața unui notar public, fără nici un fel de discrimare, între două persoane adulte de sex diferit ori de același sex, care consimt să conviețuiască în baza afecțiunii, respectului și sprjinului reciproc și a egalității în drepturi”, precizează el în preambulul expunerii de motive a proiectului legislativ. „Cele 21 state membre ale Uniunii Europene care, până în prezent, recunosc parteneriatul civil ori drepturile persoanelor LGBT de a întemeia o familie sunt: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Cehia, Danemarca, Grecia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie. Ar fi o singularitate a țării noastre de neînțeles pentru lumea democratică dacă România nu va legifera în sensul recunoașterii parteneriatului civil”, susține Cernea.

„Bărbatul și femeia uniți prin căsătorie sunt temei pentru familie”

„Din punct de vedere al dreptului european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerință europeană, ci cade exclusiv sub incidența reglementărilor naționale ale statelor membre (...). Numeroase prevederi ale actelor juridice europene și internaționale consacră principiul căsătoriei, și nu pe cel al concubinajului dintre doi parteneri sau al parteneriatului civil. Această realitate este recunoscută de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și de alte norme europene și internaționale referitoare la drepturile omului”, se spune în avizul Consiliului Legislativ. 

„Ȋn contradicție cu afirmațiile din expunerea de motive a propunerii legislative, nu numai că nu există nicio obligație a statului român de a oferi cuplurilor coabitante (hetero sau homo) protecție egală în fața legii cu cea oferită familiei, dar dimpotrivă, Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția Europeană a Drepturilor Omului menționează bărbatul și femeia uniți prin căsătorie ca temei pentru familie. Ȋntreaga legislație cade exclusiv în seama legiuitorului național, a cărui obligație este aceea de a respecta valorile culturale, religioase și morale ale societății”, subliniază președintele Consiliului Legislativ, care acordă totuși aviz favorabil acestei propuneri legislative.