ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Guvernul Soros" nu este doar o expresie a adversarilor politici ai Guvernului Cioloș. Conform unor informații publicate astăzi de Evenimentul Zilei, mai mulți oameni cu greutate din anturajul președintelui Klaus Iohannis sau care fac parte din Guvernul României au legături extrem de strânse cu controversatul miliardar George Soros.

Americanul de origine maghiară George Soros are 86 de ani și o avere estimată la peste 18 miliarde de dolari. Există surse diverse care susțin că George Soros a donat peste 200 de milioane de dolari din 1990, când a înființat Fundația Soros în România, și până în 2014, majoritatea prin investiții directe. Din 2014, investițiile directe au fost înlocuite cu finanțările pe bază de proiecte.

Din 1990 și până acum, George Soros a dezvoltat o adevărată rețea de ONG-uri, cu care a acaparat noul concept de "societate civilă", necunoscut românilor, astfel că a reușit să influențeze, în mod major, deciziile la nivel guvernamental. Pe lângă GDS și Fundația Soros, s-au dezvoltat o puzderie de ONG-uri legate de numele magnatului american.

Enumerăm doar câteva din ONG-urile apărute după 1990: "Soros Advising and Placement Center", "Soros Educational Advising Center" , "Uniunea pentru Reconstructia Romaniei”, "Centrul de Parteneriat pentru Egalitate”, "Centrul pentru Dezvoltare Economica”, Fundatia "Concept” , "Centrul pentru Drepturile Omului - București",  "Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)", "Asociația "Pro Democrația", "Societatea Academică Română” etc, care la rândul lor au "născut" alte ONG-uri.
 
Finanțările lui Soros către rețeaua sa de ONG-uri din România s-au efectuat ori prin intermediul vehiculelor sale financiare din străinătate, cum este CEE Trust - un ONG-mamă, care a direcționat bani în toate statele din estul si centrul Europei unde magnatul american avea interese, ori prin Fundația Soros deschisă la București, care acum se numeste Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Printre membrii acestor organizatii găsim foști miniștri, consilieri ai președinților României, directori de instituții ale statului, jurnaliști influenți. De remarcat este că trei din cei patru președinți ai României au sau au avut consilieri oameni din cercul lui Soros.

George Soros este unul din cei mai mari susținători ai candidaturii lui Hillary Clinton, donațiile sale însumând 19 milioane de dolari.

Una dintre cele mai renumite "creații" ale lui George Soros în România este Nicușor Dan. Alina Mungiu Pippidi, reprezentantul de seamă al lui Soros în România, a finanțat primele operațiuni civice ale lui Nicușor Dan, scrie evz.ro. Alina Mungiu și a sa Societate Academică Română a creat Alianța pentru o Românie Curată. Aceasta din urmă a fost finanțată, între anii 2010-2012, de CEE Trust a lui George Soros cu sume mari de bani, dar și din fonduri norvegiene. Din această Alianță fac parte Freedom House (Cristina Guseth), Grupul pentru Dialog Social și Asociația lui Nicușor Dan – Salvați Bucureștiul.

Episodul care care arată cel mai clar că Goerge Soros se implică în politica de la București a avut loc după tragicul accident din Colectiv în urma căruia premierul de atunci, Victor Ponta, a demisionat. Pentru a face un nou guvern, Iohannis a chemat la Cotroceni, pentru consultări, așa-numita societate civilă. Sandra Pralong, consilier prezidențial și primul reprezentant personal al lui George Soros în România, a invitat la discuții exclusiv reprezentanți ai fundațiilor finanțate de miliardarul american: Ionuț Sibian, președinte la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Liviu Mihaiu, președintele asociației „Salvați Dunărea și Delta”, este un colaborator și un avocat al FDSC, Sorin Ioniță, președintele „Expert Forum” (EFOR), organizație finanțată, printre altii, și de FDSC, Cristina Guseth, director al „Freedom House România”, o filială a fundației americane „Freedom House INC”, cu sediul în New York, Mihai Dragoș, președinte al Consiliului Tineretului din România, este coordonator al rețelei Monitori pentru Bună Guvernare a „Alianței pentru o Românie Curată”, Elena Calistru, a lucrat pentru „Transparency International România”, este președintele Asociației Funky Citizens, partener al SAR în mai toate proiectele și petițiile inițiate, sau Edmond Niculușcă, președinte la Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, care colaborează cu „Miliția spirituală”, o altă organizație finanțată de CEE TRUST (105.000 USD în perioada 2011 – 2013).

După formarea guvernului condus de Dacian Cioloș, am regăsit numeroase nume de pe lista celor care au căpătat putere de decizie la nivel executiv, ca având legături cu miliardarul american.



Sandra Pralong, consilier prezidential - primul reprezentat personal al lui Soros in Romania

Mihai Răzvan Ungureanu - fost consilier prezidențial și șef al SIE - finanțat de Soros prin fundațiile sale.

Dacian Cioloș , premier - membru Fundația Friends of Europe – finanțată de Soros

Cristian Ghinea - ministrul fondurilor europene - Centrul Român pentru Politici Europene - finanțat de Soros

Violeta Alexandru,  ministru pentru dialg social - ProDemocratia, Institutul Politic Publice - finanțat de Soros

Cristina Guseth - propusa ca ministru al Justitiei in prima echipa a lui Ciolos și retrasă dupa un scandal uriaș - finanțată de Soros

Cătălin Drula - consilier al premierului Ciolos, vicepreședinte al Asociației Pro Infrastructura, care colaborează cu  „Alianța pentru o Românie Curată” (SAR)