ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Timp de 30 de zile, ActiveNews a dat posibilitatea cititorilor săi de a vota asupra candidaților favoriți pentru alegerile prezidențiale din România.

După un exercițiu democratic în care s-au exprimat aproape 20.000 de cetățeni (19860, mai precis), rezultatele sunt următoarele: pe primul loc în topul preferințelor ActiveNews s-a situat Ninel Peia, care a strâns 17,3% dintre voturi, urmat de Theodor Paleologu cu 14,6% dintre sufragii.

Pe locul al treilea în acest top a venit președintele în funcție, Klaus Iohannis, cu 13,6%, urmat de liderul PSD, Viorica Dăncilă, cu 12,6%. Ceilalți candidați au obținut sub 10% dintre voturi. Un număr mare de cititori, 11,2%, a bifat opțiunea „Niciunul”, ceea ce înseamnă că fie își va anula votul, fie nu se va prezenta la urne.

O scurtă analiză a rezultatelor

Opțiunile cititorilor ActiveNews confirmă încă o dată că publicul nostru este interesat de mesajul conservator și/sau naționalist. Așa se explică de ce pe primul loc în topul preferințelor cititorilor este Ninel Peia: fostul deputat, actual președinte al Partidului Neamul Românesc, s-a făcut remarcat prin poziții clare în ceea ce privește familia, a susținut public Referendumul pentru Căsătorie, a avut inițiative parlamentare privind protejarea copiilor și stimularea natalității, a drepturilor părinților în educație, dar și pentru poziționarea mai demnă a României în Uniunea Europeană și în lume. 

Nu departe de acesta s-a situat de Theodor Paleologu, care a venit de-asemenea, cu un discurs conservator articulat, dar a plătit pentru intrarea destul de târzie pe „scenă”, dar și pentru asocierea cu un personaj compromis ca Traian Băsescu „Petrov” , care numai conservator sau naționalist nu s-a dovedit în acești 20 de ani.

Suprinzător este procentul mare obținut de președintele Iohannis, care a fost principalul oponent al Referendumului pentru Familie și s-a dovedit lipsit de demnitate pe plan extern. 

Primul aspect de remarcat este ambii candidați sunt etnici români, creștin-ortodocși, „sudiști” și...bărboși :) Ceea aș sublinia în urma acestui sondaj este că publicul conservator ar putea strânge cu lejeritate un 10% în Parlament, dacă Peia, Paleologu și acei peste 11% care nu se duc la vot s-ar regăsi în aceeași grupare. Acest procent ar crește semnificativ dacă un o astfel de formațiune ar strânge și din parlamentarii conservatori aflați în PSD, PNL sau ALDE.

Pentru că nu există o asemenea coeziune, românii tradiționaliști sunt ignorați la nivel politic și nu există în dezbaterile electorale.

Pe de altă parte, este absolut clar că publicul de dreapta românesc este în căutarea unui lider. Carismatic, dacă se poate.  Se mai desprinde concluzia că pentru pentru publicul de dreapta românesc este mult mai important socialul (familiei, căsătoria, demografia, apărarea drepturilor părinților în fața statului, limitarea propagandei homosexuale) decât chestiunile economice. O mare importanță pentru românii normali are și identitatea națiunii noastre.

În orice caz, discursul conservator și/sau naționalist românesc este în creștere, în ciuda demonizării de care are parte acest public în mass-media corporatistă și a absenței din orice dezbatere publică. Mustul fierbe.