ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ar fi să dau crezare acelora care l-au cunoscut îndeaproape aș spune că Nicușor Dan a fost în anii studenției un susținător al valorilor creștine și naționale care au stat la baza Pieței Universității, fenomen unic în Europa de Est la vremea respectivă.
 
Dar viața l-a purtat prin țări străine care i-au oferit nu numai posibilitatea de a studia matematica la nivel înalt, ci și de a-și însuși o ideologie opusă mentalității în care a fost crescut și educat. Și iată-l pe presupusul "golan” de odinioară pentru care libertatea însemna creștinism, transformat în adept al neo-marxismului cultural, doctrina care pune în antiteză religia și libertatea.
 
Din această postură, Nicușor Dan s-a instalat sau, mai corect spus, a fost instalat în fruntea unui partid hibrid a cărui orientare politică se subscrie devizei, "Totul este permis în numele Drepturilor Omului”, adaptare a vechii lozinci bolșevice "Totul este permis dacă servește intereselor proletariatului”. 

După teoria psihanaliștilor care constituie, cel putin pana la un punct, varianta laică a învățăturii creștine despre psihicul uman, principiile care au fost sădite în ființa omului și care i-au modelat caracterul nu pot fi șterse întru totul, în ciuda schimbărilor survenite prin influența mediului. Mai mult, aceste principii așteaptă momentul potrivit pentru a se manifesta din nou în conștiință. Înclin să cred că un astfel de lucru s-a petrecut cu Nicușor Dan în clipa în care și-a îndemnat colegii de partid să se abțină de la a-și exprima prin vot opțiunea în legătură cu Referendumul privind modificarea Constituției, ceea ce în contextul respectiv poate fi interpretat ca o opțiune a liderului USR pentru familia tradițională.
 
Demisia pe care a înaintat-o în semn de protest față de decizia conducerii partidului de a vota împotriva organizării Referendumului nu face decât să confirme aceasta supoziție. 
Chiar dacă poate părea exagerat ceea ce afirm, cred că gestul lui Nicușor Dan este nu doar unul de onoare, ci și un pas spre normalitatea spirituală. Concret, ex-liderul USR are acum șansa de a se ridica din „patul” unei ideologii otrăvitoare de suflet și de a umbla liber, nu ca un anarhist, ci ca un creștin.