ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României a fost privintă cu speranță de foarte mulți români.

Un neamț, primar al unui oraș important al României, devenea cel mai important om în stat. Diametral opus față de predecesorul său Traian Băsescu, care nu ezita să intre în clinciuri cu oricine, de la adversari politici la prezentatori tv, Klaus Iohannis și-a arătat însă adevărata fața imediat după investire în funcția cea mai înaltă din stat. În campania electorală, în cadrul unui interviu la Gândul, Iohannis a avut o scăpare, neluată prea mult în seamă de alegători. Întrebat ce gândește un profesor când aude că un alt cadru didactic a putut cumpăra din salariu șase case, candidatul Klaus Iohannis a răspuns sec: ”Ghinion”.  

Primele semne de întrebare asupra moralității sale au apărut când la Palatul Cotroceni a fost zărit Dan Mihalache, om de casă al PSD și apropiat al fostului prim-ministru Adrian Năstase, omul de care se leagă privatizarea Petrom. În primul an de mandat, mâna dreaptă a lui Iohannis s-a făcut de câteva ori de râs, cel mai grav fiind momentul în care a fost surprins dormind la o întânire oficială de către jurnaliștii de la Click. 

Dacă numirea lui Mihalache a fost surprinzătoare, alegerea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru șefia SIE a fost o adevărată lovitură de ciocan pentru români. Unul dintre cele mai abjecte personaje din ultimii 26 de ani, despre Ungureanu s-a spus că ar fi fost agent al unui serviciu secret străin, afirmația fiind făcută chiar de purtătorul de cuvânt al SRI din perioada Virgil Măgureanu, Nicolae Ulieru. Numele lui MRU apare și eșuarea recuperării tezaurului de la ruși. De asemenea, soția lui Ungureanu figurează de ani buni pe lista de plată a celor de la OMV pentru prestări servicii medicale. Ungureanu a fost pentru o scurtă perioadă chiar premier, după plecarea sa de la Palatul Victoria apărând detalii despre luxul în care a guvernat.

Șirul numirilor controversate a continuat. Iohannis l-a desemnat la șefia SRI pe Eduard Hellvig, fost beneficiar al unui program finanțat de George Soros, dar și al realizatorului Rareș Bogdan. Hellvig a fost un apropiat al lui Crin Antonescu, dar după ce acesta a pierdut șefia PNL, s-a reorientat rapid.

Iohannis a demonstrat că nu ține cont de interesele celor care l-au votat. Astfel, două legi extrem de importante au fost retrimise în Parlament, iar legea privind votul din străinătate încă nu există.
Legea privind darea în plată ar fi fost lovitura pe care statul român ar fi aplicat-o băncilor, protejându-și cetățenii în fața unor abuzuri dovedite de nenumărate ori  în justiție. Pe înțelesul tuturor, această lege ar fi dat posibilitatea unui cetățean care a contactat un credit imobiliar să meargă la bancă și să cedeze apartamentul (vila, terenul sau casa) atunci când nu mai putea să-l plătească, fără a mai fi urmărit pe viață pentru stingerea datoriei, așa cum se întâmplă acum. Băncile erau forțate în acest fel să accepte că au greșit, cu bună știință, supraevaluând imobilele.
 
Băncile, în frunte cu BRD Societe Generale și BCR, și împreună cu ambasadorii din țările de origine -  Franța, Austria, Olanda sau Italia - au mers la propriu peste Iohannis și au amenințat România cu sancțiuni din partea Uniunii Europene în cazul în care legea dării în plată va fi promulgată.  Spre stupoarea românilor, președintele votat de popor a luat decizia de a retrimite în Parlament legea dării în plată. Foarte probabil că un cuvânt greu de spus în luarea acestei decizii a avut și Andreas Huber, consulul onorific al Austriei la Sibiu și bun prieten cu familia Iohannis. 

Austria este țara cu cel mai mare interes financiar în România. BCR, cea mai mare bancă din România, dar și mai multe firme de asigurări, au capital austriac. OMV sau Schweighofer sunt, de asemenea, companii austriece.
Este de neconceput ca niște coloși bancari cum sunt Erste, BRD Societe Generale sau Unicredit să vină în România  și să facă business din supraevaluarea unor apartamente construite de Nicolae Ceaușescu în anii ‘70 și ’80. Sau să dea credite de milioane de euro unor persoane controversate, de tipul lui Adrian Sârbu, Sorin Roșca Stănescu sau Remus Truică. Toate aceste nereguli grave se petrec sub ochii Băncii Naționale, conduse de 26 de ani de Mugur Isărescu, um om care pare legat de această funcție pe viață. De altfel BNR este vârf de lance împotriva legii dării în plată.

O altă lege respinsă de Iohannis în detrimentul cetățenilor români este cea legată de publicitatea tv la medicamente.  Și această lege a fost retrimisă în Parlament. De data asta lobby-ul  a fost făcut atât de producătorii de medicamente, dar și de televiziuni, care ar fi pierdut o sursă importană de venituri (statisticile arată că aproape 25% din reclamele tv provin din domeniul farma). Românii continuă să se îndoape cu medicamente scumpe, produse de concerne din străinătate în timp ce medicamentele mai ieftine nu sunt cunoscute, nefiind acceptate la vânzare în farmacii. Așa s-a ajuns ca Nurofenul să fie singurul medicament pe care românii îl cumpără de la farmacii când răcesc, asta chiar dacă pe piață există variante mai ieftine și careau același efect.

Casa retrocedată piedută 

La finalul lui 2015 justiția decide că una dintre cele 6 case deținute de familia Iohannis a fost obținută fraudulos. În orice țară din lume demisia era următorul pas pe care președintele l-ar fi făcut , mai ales că  a încasat fraudulos chiria ani de zile. Conform declarațiilor de avere, familia Iohannis a încasat 320.000 euro, printre chiriași aflându-se și Raiffeisen Bank. De reținut că procesul a durat 16 ani și este a doua casă pierdută de Iohannis în urma unui proces asemănător.  Ce a făcut însă Iohannis? A cerut rejudecarea procesului la Sibiu! 

O altă decizie controversată a fost demiterea lui Victor Ponta și înlocuirea cu Dacian Cioloș, venită în urma tragediei din clubul Colectiv. Ponta, un ins asupra căruia planează mari semne de întrebare din punct de vedere moral,  a luat o serie de decizii economice care au asigurat României o creștere în fiecare an, din momentul în care a preluat conducerea țării, fapt recunoscut inclusiv de actuala echipă de la Palatul Victoria. Asta nu l-a împiedicat însă pe Iohannis să caute un posibil prim-ministru care să conducă  "guvernul său”. Încă din luna august existau voci la Bruxelles care dădeau ca sigură numirea lui Cioloș la Palatul Victoria în lunile următoare. Ceea ce s-a și întâmplat.

Fostul primar al Sibiului demonstrează cât de mult iubește România și când vine vorba de vacanțe. Până acum se știu două ieșiri de durată în străinătate: una în Madeira, de Paști, și cealaltă în Miami, de Revelion. În ambele vacanțe familia prezidențială a fost însoțită de un important contingent SPP, plătit din banii românilor. 

Cercul deciziilor proaste luate de Iohannis a fost închis pe 24 ianuarie 2016. Aflat la Iași, unde celebra 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească și dorind să arate că este un tip popular, Klaus a făcut o baie de mulțime, doar că… ghinion. Din public, un domn i-a strigat fără teamă "Iohannis, ai ajuns sluga americanilor!”. Iar președintele României, cu un zâmbet tâmp, a dat un răspuns  neverosimil: "Decât a rușilor, tot mai bine așa..”.
 
Este incredibil ceea ce a putut spune un șef de stat. Vă închipuiți că, de exemplu, Viktor Orban ar putea spune asta vreodată, chiar și în glumă?

Din păcate, românii s-au convins în doar un an cine este cu adevărat Klaus Iohannis. Rând pe rând cei mai aprigi susținători s-au dezis de Iohannis. Oare despre ce vom vorbi peste încă un an de mandat? Ce surprize ne mai rezervă acest om? 

Probabil că la următoarele alegeri prezidențiale Iohannis nu va intra nici măcar între primii trei candidați, cu tot sprijinul sistemului care l-a propulsat în cea mai înaltă funcție din stat după destrămarea fără temei a USL, după retragerea dubioasă a lui Crin Antonescu de la șefia PNL și după manipularea ordinară de la Digi 24 și Realitatea TV în legătură cu votul din străinătate din 16 noiembrie 2014.

Poate că românii se vor trezi în ceasul al 12-lea și nu vor mai accepta placizi destinul așa cum odinioară așteptau să "bage carne" la alimentarele lui Ceaușescu.