ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a Legii pentru ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, după adoptarea de către Parlament a documentului.

 Plenul Senatului a adoptat, la începutul lunii octombrie, în calitate de for decizional, Protocolul de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 19 mai 2016, ratificarea având loc în prezența președintelui Parlamentului din Muntenegru, Darko Pajović.

În cadrul dezbaterilor din plen, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu a mulțumit Parlamentului pentru promptitudinea în adoptarea acestui proiect de ratificare. ”Ne aflăm într-un moment istoric, în primul rând pentru Muntenegru care, prin ratificarea acordului, urmează să devină membru al Alianței Nord-Atlantice, și pentru NATO, în ansamblul ei”, a spus Comănescu.

Ministrul de Externe a mai afirmat că aderarea Muntenegrului la NATO este o continuare a politicii ușilor deschise a Alianței Nord- Atlantice.

La rândul său, președintele parlamentului din Muntenegru, Darko Pajović, a afirmat în plenul Senatului că aderarea la NATO este o confirmare a faptului că Muntenegru a pornit într-o direcție bună, pentru întărirea instituțiilor statului. ”Mulțumim statului român pentru suportul pentru a deveni membri deplini ai UE și NATO. În Muntenegru veți avea întotdeauna un partener de nădejde și un prieten bun”, a mai spus Darko Pajović.

Proiectul a fost adoptat în septembrie și de către Camera Deputaților.

Alianța Nord-Atlantică a invitat în mai Muntenegrul să devină al 29-a membru al blocului militar occidental, convenind a șaptea extindere din istoria sa, în pofida obiecțiilor Rusiei.