ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Active News v-a dezvăluit ieri, în exclusivitate, că președintele României, Klaus Iohannis, este membru în consiliul unui organism privat: European Council of Foreign Relations (Consiliul European de Relații Externe), un think-tank fondat de George Soros.

Numele lui Iohannis apărea, încă din luna iunie 2015, pe lista oficială a membrilor Consiliului ECFR, din care fac parte mai multe personalități internaționale, foști premieri și foști președinți de stat, comisari europeni, ambasadori și miniștri de externe. 

Klaus Iohannis e însă SINGURUL șef de stat în funcție din această listă, el acceptând funcția de membru în consiliul ECFR după ce a devenit președintele României. Și asta deși Constituția prevede că „în timpul mandatului, Președintele României (...) nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată” (art. 84, alin.1), dar și că „președintele exercită funcția de mediere (...) între stat și societate” (art. 80, alin.2).

Din respect pentru instituția pe care Klaus Iohannis o reprezintă oficial, Active News a solicitat Președinției, încă din data de 8 octombrie, să confirme sau să infirme informația potrivit căreia domnia sa este membru al ECRF. În caz afirmativ, am solicitat Președinției, în baza legii privind accesul la informațiile de interes public, să ni se comunice data de la care președintele României a dobândit calitatea de membru al ECFR. Nu am primit niciun răspuns de la Cotroceni. Iar ieri, când am publicat dezvăluirea, nu am avut nicio reacție din partea Președinției.

Astăzi însă, după ce subiectul a luat amploare, iar la ANI a fost depusă o plângere prin care se solicită verificarea incompatibilității sale, Klaus Iohannis, întrebat fiind de reporterul România TV dacă este sau nu membru în Consiliul ECFR, a dat un răspuns surprinzător: „Nu sunt și nu este nicio incompatibilitate. Într-adevăr, mi s-a propus să fiu membru în consiliu (n.r - ECFR) și am spus că sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru după încheierea mandatului de președinte”, a declarat președintele.

Declarația despre ECFR, de la minutul -3:19

Cu alte cuvinte, președinte explică prezența sa pe lista oficială a Consiliului ECFR prin calitatea de... invitat. Le-o fi zis celor de la EFCR că e bucuros să spună că-și dorește să li se alăture după încheierea mandatului de președinte, numai că el a devenit membru un pic mai devreme. Pentru că figurează pe lista oficială a Consiliului ECFR nu de săptămâna trecută, ci din iunie 2015. 
 

Alături de președinte, pe lista publicată de site-ul oficial al ECFR, se mai află, din partea României: Daniel Dăianu, Monica Macovei, Alina Mungiu-Pippidi și Ion Sturza. Daniel Dăianu și Monica Macovei și-au declarat apartenența la ECFR, în declarațiile lor de interese, Alina Mungiu-Pippidi a menționat acest fapt în biografia sa, iar Ion Sturza dezvăluie, pe pagina sa de facebook, amănunte de la întâlnirea anuală a Consiliului ECFR.

Din cei cinci membri români trecuți pe lista Consiliului ECFR, Iohannis e singurul care-și neagă azi apartenența.
 
Contactat de Active News înainte de publicarea materialului de ieri, Daniel Dăianu ne declara că este imposibil să apari pe acea listă, fără să fi membru în Consiliul EFCR. „Nu ești primit în acest consiliu decât dacă ai recomandări. Ți se propune să devii membru și accepți sau nu”, a precizat Dăianu pentru Active News.

Astăzi, în sincron cu declarația președintelui, ECFR i-a șters acestuia numele de pe lista membrilor Consiliului. Operațiunea a fost efectuată în viteză, numele lui Iohannis apărând în continuare pe lista aferentă României, din harta alăturată.


A avut președintele României ghinion și a fost trecut fără acceptul său pe lista ECFR? A fost declarat „din oficiu” ca fiind membru al Consiliului, fără ca el să fie? Puțin probabil. Cum spuneam, din Consiliul ECFR fac parte foști premieri și foști președinți de stat, comisari europeni, ambasadori și miniștri de externe. E think-tank pan-european care pune mare preț pe credibilitatea sa. Prin urmare, e greu de crezut că ECFR și-ar fi permis să folosească numele și imaginea unui președinte de țară, fără știința sau acordul acestuia. 

Faptul că președintele a recunoscut legătura dintre el și ECFR, coroborat cu graba în care think tank-ul a încercat să șteargă urma lui Iohannis de pe site nu sunt deloc indicii de nevinovăție. Ci dimpotrivă.