ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Raportul privind activitatea desfășurată în anul 2014 de Serviciul Român de Informaţii, raport depus la Camera Deputaților încă din luna iulie a.c., se menționează că în România „s-a accentuat evident propaganda fundamentalistă, îndeosebi pe internet, sub forma comentariilor anti-occidentale, anti-israeliene ori favorabile jihadului”. Şi, „deși comunitatea musulmană istorică și cea integrată social din ţara noastră respinge, tradiţional, astfel de orientări, acestea au avut un ecou special în rândul noilor convertiţi și al rezidenţilor tineri proveniţi din ţări cu problematică teroristă activă, manifestându-se tendinţa de formare a unor micro-grupuri ermetice, izolate, cu atitudini radicale.”

România, „posibilă ţintă a unor atacuri”

Ȋn raportul SRI se precizează că „principalele repere ale situaţiei operative au reflectat menţinerea ameninţării teroriste la adresa securităţii naţionale în registrul indirect și non-operaţional, materializat predominant în sprijin financiar și logistic, acţiuni de propagandă fundamentalistă și tendinţe de radicalizare. De asemenea, riscurile teroriste la nivel naţional și-au păstrat cauzalitatea externă, fiind conexate cu prelungirea instabilităţii în Nordul Africii și accentuarea violenţeor în regiunea Siria-Irak.

Ascensiunea organizaţiei teroriste Statul Islamic/Daesh a reprezentat principala mutaţie la nivel global, gruparea generând creșterea ameninţării teroriste explicite la adresa comunităţii internaţionale, și în particular a statelor occidentale, prin capacitatea de a atrage afilierea altor grupări teroriste, autonomie financiară  și utilizarea intensă a mediului virtual ca vector de propagandă. Ȋn cursul anului 2014, odată cu proclamarea așa-zisului califat, Statul Islamic/Daesh s-a profilat ca pol al jihadismului global, fenomenul combatanţilor de origine occidentală atingând cote alarmante. Ca urmare, s-a amplificat nivelul ameninţării teroriste generate pe dimensiunea luptătorilor străini – jihadiști reveniţi în ţările de origine – lupi singuratici.

Apartenenţa României la sistemul de alianţe politice și militare internaţionale, susţinerea Coaliţiei împotriva grupării Statul Islamic/Daesh, dar și situarea pe principalele rute de migraţie către occident, respectiv măsurile ofensive de prevenire și contracarare a potenţialelor manifestări teroriste pe teritoriul naţional, au determinat o relativă creștere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri.” 

 Legături între jihadiști și reţelele de migraţie ilegală

„Conex riscurilor provenite din accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist, s-au întregistrat preocupări pentru identificarea unor variante aparent legale pentru pătrunderea pe teritoriul naţional, în perspectiva continuării deplasării spre Occident. Ȋn numeroase situaţii, s-au evidenţiat legăturile cu structuri de criminalitate organizată, precum și vulnerabilităţile legislative și instituţionale interne.
 
Ȋn plus, s-a accentuat evident propaganda fundamentalistă, îndeosebi pe internet, sub forma comentariilor anti-occidentale, anti-israeliene ori favorabile jihadului. Deși comunitatea musulmană istorică și cea integrată social din ţara noastră respinge, tradiţional, astfel de orientări, acestea au avut un ecou special în rândul noilor convertiţi și al rezidenţilor tineri proveniţi din ţări cu problematică teroristă activă, manifestându-se tendinţa de formare a unor micro-grupuri ermetice, izolate, cu atitudini radicale.
 
Pe acest fond, măsurile cu caracter preventiv adoptate de SRI în privinţa unor persoane cu preocupări de propagandă jihadistă, suspectate de intenţii teroriste ori implicate în acţiuni de sprijinire a organizaţiilor teroriste și a reţelelor de migraţie ilegală au permis menţinerea nivelului de alertă Albastru - Precaut.”

 „A crescut numărul agresiunilor cibernetice”

Conform raportului, acţiunile specifice realizare de SRI în scopul prevenirii ameninţărilor teroriste au constat, în principal, în măsuri ce au vizat descurajarea implicării în activităţi teroriste sau conexe acestora, neacordarea sau retragerea avizului ori înaintarea de propuneri pentru revocarea drepturilor prevăzute de legi speciale. 
 
Ȋn plus, au fost întocmite informări adresate organelor de cercetare și urmărire penală, cele mai relevante situaţii referindu-se la implicarea în părăsirea ilegalăa teritoriului și în sprijinirea migraţiei ilegale, ameninţări cu dispozitive explozive improvizate și deţinere de dispozitive explozive și pirotehnice. Serviciul Român de Informaţii a avut ca misiune protecţia misiunilor diplomatice acreditate în România, aflate în aria de responsabilitate a Serviciului, controlul antiterorist-antideturnare și protecţia antiteroristă pe aeroporturile civile, asigurarea protecţiei/gardării antiteroriste, precum și realizarea intervenţiei antiteroriste/contrateroriste pirotehnice.
 
Au fost efectuate 633 de misiuni de protecţie antirteroristă a aeronavelor și pasagerilor pe durata zborurilor.   

Ȋn același raport al SRI se menţionează că „pe fondul ascensiunii organizaţiei teroriste Statul Islamic/Daesh și recrudescenţei fenomenului terorist în Europa, în 2014 a crescut numărul de agresiuni cibernetice asupra unor infrastructuri informatice aparţinând unor instituţii publice, având drept scop alterarea conţinutului și promovarea unor mesaje islamiste radicale”.

Un exemplu în acest sens este atacul ciberbetic din 14 ianuarie a.c. asupra site-ul ziarului Lumina, al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Atacul a fost revendicat de hackerii "darkshadow" și "xWARRIORtn", care au postat în limba franceză mesajul: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este trimisul lui Allah”.