ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista Emilia Șercan se întreabă, într-o postare pe Facebook, de ce una dintre declarațiile făcute joi seara, la TVR, de președintele Comisiei de control al SRI a fost ingorată de presa autohtonă, deși se referea la acoperiții din presă.

Cu excepția a două trei site-uri ale unor publicații și o agenție de știri, o declarație extrem de importantă făcută joi seara de Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI, conform căreia în presă pot exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete pentru că nu există nicio interdicție legală, nimeni nu s-a agitat să scrie pe acest subiect sau să comenteze.

„Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI, a declarat că în presă pot exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete pentru că nu există nicio interdicție legală. Declarația a fost făcută la TVR1 acum mai bine de 12 ore, însă doar News.ro, Gandul, Evenimentul zilei si Stiripesurse scriu despre asta. Google-iți ca să vă convingeți singuri.

Oare chiar așa de neimportant este acest subiect pentru presă încât să nu i se dedice nici măcar o știre? Formatorii de opinie, cei care găsesc câte ceva de spus pe orice subiect sensibil, consideră chiar neinteresant acest lucru? Unde sunt protestele redacțiilor față de această declarație? Unde sunt protestele asociațiilor profesionale? Unde sunt protestele organizațiilor care luptă pentru libertatea de exprimare?”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Într-un interviu la TVR, Adrian Țuțuianu, a afirmat că pot exista ofițeri acoperiți în rândurile jurnaliștilor „dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informații la securitatea națională a României”.
 
„Dacă în anumite zone există interdicția - judecători, procurori, magistrați și în politică, în celelate zone ale societății civile nu există interdicția. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informații la securitatea națională a României, poate fi și din presă. Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face și altfel analiza - un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informații care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrul acesta se poate întâmpla, indiferent că dacă ne place nouă sau nu”, a spus Țuțuianu despre posibilitatea existenței unor ofițeri SRI sub acoperire în media.

Comentariul său vine în contextul în care, miercuri, după audierile din Comisie, directorul SRI, Eduard Hellvig, afirma că nu există acoperiți în presă. Predecesorul lui, George Maior, recunoștea însă, in 2015, înainte de a fi nunit ambasador în SUA, că în presă există ofițeri acoperiți ai SRI, "ca și în alte state democratice".