ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul României au adoptat, marți, un proiect de lege privind suspendarea plății ratelor bancare. Parlamentarii PSD au spus că au corectat, astfel, prevederile din ordonanța dată de Guvern, care menținea „dobândă la dobândă”.

Senatorii au adoptat, marți, un proiect de lege privind suspendarea rambursării creditelor, la o zi după ce și Guvernul a adoptat o astfel de măsură.

Potrivit PSD, proiectul de lege corectează ordonanța dată luni de Guvern.

„Parlamentarii PSD din Senatul României au susținut și votat astăzi (marți -–n.r.) proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populație ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus. Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menține <dobânda la dobândă> pentru orice tip de credit, cu excepția creditelor ipotecare luate de persoanele fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD, imediat după ce proiectul a trecut de Senat.

Astfel, în inițiativa adoptată, social-democrații susțin suspendarea rambursării ratelor scadente, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului.

Debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poștă.

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Camerei Deputaților, care va avea rol de for decizional.

O măsură asemănătoare a luat deja Guvernul, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de luni.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit. La această creanță dobânda este de 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, a declarat ministrul Finanțelor, după ședința de Guvern de luni.

De asemenea, Florin Cîțu anunța că cei care au restanțe la bancă și le plătesc vor putea beneficia de această facilitate a amânării plății ratelor pe o perioadă de nouă luni.

Tot marți, Senatul a adoptat  un proiect care prevede posibilitatea amânării plății facturilor la utilități pentru o perioadă de trei luni. Proiectul prevede și amânarea pentru trei luni a plății CAS și CASS pentru firmele care își păstrează angajații.

Cei care au intrat în șomaj tehnic sau pur și simplu nu mai au bani să plătească datoriile trebuie să știe că în curând vor putea solicita amânarea plății facturilor la utilități precum apă, gaze, salubritate sau telefonie mobilă.

Proiectul de lege inițiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu prevede o serie de facilități fiscale, amânare și reeșalonare de plăți acordate companiilor și angajaților acestora.

Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plății la utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice și pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eșalonate pe o perioadă de 12 luni.

Cererea de amânare a plății trebuie să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere prin care va trebui să se detalieze cazul/motivul imposibilității de plată, sub sancțiunea răspunderii penale privind falsul în declarații.

De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.

O altă măsură prevede amânarea plății, la cererea operatorului economic, a contribuțiilor sociale aferente veniturilor din salarii și a plății contribuției de asigurări sociale pentru o perioadă de trei luni, începând din luna martie.

Facilitățile se acordă sub condiția păstrării valabilității a cel puțin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Contribuabilii, persoane fizile și juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalități de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată.

La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.

Inițiativa merge acum la Camera Deputaților, care va avea rol de for decizional.