ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul legii 217/2015, aşa zisa lege antilegionară, directorul Institului "Elie Wiesel", Alexandru Florian, declarase acum câteva săptămâni că este interzis cultul lui Petre Ţuţea, pentru că ar fi promovat "ideologia legionară". Florian se referă la intenţia primăriei Timişoara de a boteza o stradă cu numele filosofului român, întemniţat de comunişti.

În ciuda acestor acuzaţii, există documente care atestă faptul că Petre Ţuţea a fost achitat şi reabilitat definitiv de Statul Român de două ori prin intermediul a două Decizii, informează Victor Roncea pe blogul său.

Prima dintre ele este Decizia nr. 15/1997 a Curţii Supreme de Justiţie, prin care s-a admis recursul în anulare împotriva sentinţei nr. 241 din 20 decembrie 1957 a Tribunalului Militar a Regiunii a II-a Militare, Colegiul de Fond şi a deciziei 57 din 22 februarie 1958 a Tribunalui suprem – Colegiul Militar, cu achitarea tuturor inculpaţilor "vinovaţi” de "uneltire contra ordinii sociale” în Dosarul din care face parte şi Petre Ţuţea.

A doua decizie ce îl achită pe Petre Ţuţea este Decizia nr. 4/19 ianuarie 1998 a Curţii Supreme de Justiţie, prin care s-a admis recursul în anulare împotriva sentinţei nr. 179 din 29 septembrie 1956 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare, Colegiul de Fond şi a deciziei penale nr. 540 din 21 noiembrie 1959 a Tribunalului suprem – Colegiul Militar, prin care Petre Ţutea era condamnat la 18 ani muncă silnică şi 8 ani degradare civică. 

Pentru documentele ce atestă achitarea lui Petre Tuţea, cât şi alte detalii click AICI.